Напълно завършени са проверките за качеството на 13 пътни участъка,

...
Напълно завършени са проверките за качеството на 13 пътни участъка,
Коментари Харесай

Нови проверки, стари изводи: Ремонтираните пътища в България са неравни и липсва асфалт

Напълно приключени са инспекциите за качеството на 13 пътни сектора, които бяха стартирани през септември от районния министър Андрей Цеков. Те демонстрират, че 4 от тестваните пътища са неравни, а други 7 са с по-тънък асфалт от заложения по план. Единствената разлика с инспекциите на служебната власт, които още веднъж установяваха тъничък и фалшив асфалт по съществени пътни артерии в страната, е, че в този момент са проверявани единствено обекти в период на гаранционна поддръжка.

По думите на Цеков всички реализатори са поканени да отстранят минусите, като към този момент няма такива, които са отказали. До момента обаче единствено един е положил ново асфалтово покритие на третокласния път Бяла Слатина – Търнак – Плевен.

Общата дължина на тестваните пътища е 165 километра, като са избирани обекти, за които следва приключването на гаранционните периоди. Това е бил водещ аршин при избора на обекти. Проверена е надлъжната равност, както и дебелината на асфалтовите покрития – главен слой, износващ слой и биндер. Взети са общо 312 сондажни проби, т.е. ядки.

Четири от тестваните 13 обекта са с нарушена надлъжна равност, а при други 5 са открити отклонения в дебелината на пътната настилка. По думите на Цеков в някои от обектите минусите са местни, само че в други са систематични, т.е. нередности са открити по дължината на целия проверяван сектор.



Участъци с тъничък асфалт, фотография: Българска телеграфна агенция

По планови условия общата дебелина на асфалта би трябвало да е към 21 см, като са налични отклонения до 19 см. Общата дебелина на асфалта на тестваните обекти обаче е към 15 см, т.е. тези пътища са по-тънки с 5-6 см. Според министъра това е сигнал за пропуски в настоящия надзор по време на осъществяването на обектите.

Това е сигнал по отношение на действието на системите за надзор от страна на реализатор, надзорни компании и страната. Необходимо е да се увеличи качеството на настоящите контроли по време на осъществяването. “

И в случай че някогашният министър Иван Шишков съобщи, че ще съобщи резултатите за некачествения асфалт на прокуратурата, то сегашният министър не бърза да го прави. По думите му главната отговорност на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и министерството е „ да обезпечи точното осъществяване на подписаните контракти. “

Ако е изпълнено с недобро качество, то би трябвало да се реализира в гаранционните периоди. Оттам насетне дали минусите са незаконни сформира, аз не мога да го кажа. Това изисква инспекция на актовете и протоколите, които са формирани по време на строителството. “

Министърът добави, че ДНСК е известен и би трябвало да каже дали има разминаване сред въведеното в употреба и констатациите от инспекциите. Едва тогава би станало ясно дали има съображение за наказателно произвеждане.

Докладите са обществени, ще ги качим на нашия уебсайт и правораздавателните органи може да подхващат дейности “, разяснява Цеков.

Той добави, че инспекциите не престават и през този месец.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР