Правителството Борисов 3“ е изплатило над 154.8 млн. лв. за

...
Правителството Борисов 3“ е изплатило над 154.8 млн. лв. за
Коментари Харесай

Разследването за „Железница“: Кое правителство колко пари даде за най-дългия тунел?

Правителството „ Борисов 3 “ е изплатило над 154.8 млн. лева за строителството на тунел „ Железница “. Това излиза наяве от публикувана информация от Регионалното министерство с всички заплащания за най-дългия тунел в България. Данните за сумите, преведени от всяко едно държавно управление, идват ден, откакто Европейската прокуратура разгласи, че е почнала следствие за строителството на оборудването.

Припомняме, че Европрокуратурата има подозрения за заграбване, корист с еврофондове и пране на пари. От прессъобщението стана ясно, че се ревизира контракта за строителство на консорциум „ Автомагистрала Струма Тунел 2018 “, в който вземат участие „ Джи Пи Груп “ АД, „ Глобал Кънстръкшън “ ООД и „ Виа План “ ЕООД.

„ Джи Пи Груп “ незабавно съобщи, че не е обект на следствието. 

В Министерство на регионалното развитие не е постъпвал сигнал за нередности при построяването на тунела, свързани с финансови злоупотреби. По данни на АПИ подобен не е постъпвал и в организацията “, показват от ведомството.

При откриването на оборудването преди 2 месеца стана ясно, че консорциумът е получил над 215 млн. лева без Данък добавена стойност. Тунелът бе пуснат за придвижване цели 5 години, откакто стартира строителството. Въпреки че бе приключен през 2022 година, две свлачища забавиха формалното му стартиране с съвсем 2 години. 

На формалната гала министър председателят Николай Денков разяснява, че оборудването е преживяло 7 държавни управления – 3 постоянни и 4 служебни. 
Кой кабинет какъв брой е платил?
Съгласно контракта изпълнените строително-монтажни действия са разплащани на база на документ за изпълнени СМР. Министерство на регионалното развитие показва, че общо изплатената сума с Данък добавена стойност е в размер на над 258.4 млн. лева Плащанията са правени в интервала от 2019 година до края на 2023 г. Най-много издадени документи и заплащания са направени от два кабинета – „ Борисов 3 “ и двата служебни на Гълъб Донев. 

От справката излиза наяве, че най-голяма сума (над 154.8 млн. лева.) е била изплатена от държавното управление „ Борисов 3 “, когато районен министър бе Петя Аврамова. Сумите се плащани за интервала от март 2019 година до април 2021 година Значително по-голямата сума най-вероятно може да се изясни с подсигуряване на предварителни действия по обекта и започването на строителството му. 

На последващо място се подреждат двата служебни кабинета на Гълъб Донев с районен министър Иван Шишков. За интервала от септември 2022 година до март 2023 година са разплатени общо над 51.2 млн. лева

Със сума от над 27.9 млн. лева се подреждат и служебните кабинети на Стефан Янев, когато районен министър бе Виолета Комитова. Тогава има две направени заплащания. Едното е с дата от юни 2021 година и в размер на над 11.5 млн. лева, а другото – от октомври същата година в размер на над 16.3 млн. лева

Редовният кабинет „ Петков “ с министър на районното развиване Гроздан Караджов също има две заплащания. Те са направени през месеците февруари и юни 2022 година Общата им стойност е малко над 19 млн. лева

Сегашният към този момент отиващ си постоянен кабинет на Николай Денков с районен министър Андрей Цеков е разплатил действия на обща стойност над 5.3 млн. лева Сертификатите са от интервала септември – декември 2023 година Тази по-малка сума може да се изясни с това, че оборудването беше пред стартиране в употреба.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР