Агенция Пътна инфраструктура“ е възлагала зимно почистване в две области

...
Агенция Пътна инфраструктура“ е възлагала зимно почистване в две области
Коментари Харесай

АПИ възлагала дейности по изтекли договори за зимно почистване

Агенция „ Пътна инфраструктура “ е възлагала зимно разчистване в две области по изтекли контракти, макар че за тях са били подписани нови контракти с други реализатори. В момента тече вътрешна инспекция в Агенцията, разпоредена от отрасловия министър Андрей Цеков. Това стана ясно по време на изключително съвещание на районната комисия в Народното събрание. Управителният съвет на Агенцията се оправда с това, че са били въведени в подвеждане от шефове на дирекции.

Извънредното съвещание бе проведено поради получени сигнали за непозволени дейности в Агенцията. Председателят на Комисията Николай Нанков не уточни от кого са сигналите, само че съобщи, че в тях има изказвания, че дейностите по старите контракти се правят на по-високи единични цени в съпоставяне със заложени цени по новите контракти.
За какво става въпрос?
Част от цялата драма, която се случва в АПИ, към този момент бе на половина известна през януари. Тогава стана ясно, че скритом Пътната организация е сключила контракти за 1 милиарда лева с компании, класирани по търгове на служебното държавно управление на президента Румен Радев. Става въпрос за регионите Северен Централен и Североизточен, като контрактите бяха подписани през декември, само че станаха известни едвам в края на януари тази година.

Поръчките на служебната власт бяха прекъснати предходната година от постоянния кабинет, а районният министър Андрей Цеков обоснова прекъсването им с множеството открити нарушавания. На собствен ред новото управление започва нови търгове по аршин „ най-ниска цена “, само че те бяха всеобщо обжалвани от компаниите. Така през октомври предходната година АПИ анексира за повторно контракти от 2022 година единствено за зимно поддържане и спешни действия.

Оказва се обаче, че от подписването на контрактите по ТРП за Северен Централен и Североизточен през декември до март тази година АПИ не е възлагала действия по тях единствено в две области – Добрич и Варна. Зимното поддържане за тях е било възлагано по старите контракти от 2022 година Защо АПИ е решила да работи по този метод единствено за тези две съответни области, не стана ясно.

През цялото време ръководителят на АПИ Ясен Йорданов очевидно изпитваше стеснение и терзание да дава отговор на въпросите на депутатите от комисията. От ревюто, което направи, той удостовери, че в реалност това са обстоятелствата, само че по думите му ситуацията е комплицирана, защото от 3 години Агенцията няма естествен контракт за поддръжка.

Мога да кажа, че сега, в който породи съмнение за възлагания, които съдържат нередности, първото нещо, което сме създали, е да прекратим всички заплащания по възлагания след 22 декември 2023 година (бел. р. – датата на сключване на новите договори) “, съобщи Йорданов.

И добави, че все още на сключване на новите договори, по силата на старите към този момент са били изпълнени действия по зимно поддържане за месеците ноември и декември 2023 година, когато по думите му, зимата почнала.

Йорданов се опита да оправдае цялата бъркотия с към този момент уволнената Десислава Паунова и с двама шефове на дирекции, чиито имена обаче не загатна. Припомняме, че Паунова бе освободена от министър Цеков изненадващо при започване на февруари и бе сменена от Стоян Николов. Самият Николов обаче се оправда пък с това, че е от скоро на поста.

По новите контракти се разпорежда едвам от 10 март. Николай Нанков (ГЕРБ) изрече догадка, че в действителност действия по тях не са били възлагани, с цел да може да бъдат прекъснати, защото в изискванията е записано, че в случай че до 3 месеца не се извършат действия по тях, те се приключват.

Председателят на Агенцията Ясен Йорданов съобщи, че УС е бил измамен от шефовете на дирекция „ Правна “ и „ Пътно поддържане “, които не са докладвали, че към този момент има подписани спомагателни съглашения за зимно поддържане за тези области, като показали отчет, съгласно който ситуацията в тях била неотложна и трябвало да се обезпечи поддържането.

Недавайки тази информация на УС, сме изправени пред проблем “, разяснява Йорданов.

По думите му Управителният съвет на Агенцията не може да следи всички контракти с детайлности. Освен това управлението е било вкарано още един път в подвеждане, като шефът на „ Пътно поддържане “ не ги е уведомил, че има обезпечено финансиране, с цел да може дейностите в областите да се разпореждат по новите, подписани през декември контракти.

Когато в средата на февруари сложих въпроса на двамата шефове, дали има несъгласие във възлаганията и осъществяванията в сегашния моменти, за какво не са предоставени дейности по новите контракти, шефът на „ Правна “ дава отговор на „ Пътно поддържане “ с бланкетно писмо, че „ Пътно поддържане “ е отговорно за ръководеното на договорите. Не е сезиран УС за съществуването на проблем. “

Директорът на „ Правна “ е уволнен на 16 февруари, съобщи Йорданов, поради докладване на погрешна и непълна информация във връзка с законосъобразността на договорите. Директорът на „ Пътно поддържане “ обаче е запазил мястото си в АПИ.

Възложих на външен правист да даде правно мнение. То е получено и съм уведомил министъра на 29 февруари “, разяснява Йорданов.

Той добави, че на 12 март Цеков е упълномощил вътрешен одит, който би трябвало да завърши на 29 март.

Настимир Ананиев (ПП-ДБ) пък поздрави управлението на АПИ, че признава за проблемите, само че съобщи, че „ вторият и третият ешелон “ на властта саботират всевъзможни опити за промени. Заради това АПИ не можела да избере и да разпореди действия по поръчките, оповестени с аршин „ най-ниска цена “.
Индексации
По време на чуването стана ясно, че Пътната организация е платила 341 млн. лева за индексация на контракти, като декларираните искания са на стойност 1 милиарда лева Не стана ясно дали в изплатените към този момент средства влизат и такива по инхаус договорите за автомагистрала „ Хемус “. В догадка по индексиране обаче влизат контракти на стойност 7.1 милиарда лева

Депутатите попитаха по какъв начин Агенцията взема решение на кои компании да почете претенциите за индексации и за какво от 52 контракта за настоящ ремонт и поддържане единствено два са индексирани. 

От една страна, индексацията се дължи на всеки, само че въпреки това, методиката се ползва при съществуване на финансов запас. Няма по какъв начин да бъдат финансирани всички искания за индексация “, разяснява Йорданов.

По думите му изборът на кой да се заплати става на база приоритизиране на обекти. Допълни, че се индексират единствено контракти, които са вход и се извършват.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР