Основни ремонти на няколко пътя са заложени в концепциите за

...
Основни ремонти на няколко пътя са заложени в концепциите за
Коментари Харесай

182 млн. лв. са предвидени за ремонти на пътища в Софийска област

Основни поправки на няколко пътя са заложени в концепциите за интегрирани териториални вложения (КИТИ) в Софийска област. Стойността на плановете, които ще се финансират по оперативна стратегия „ Развитие на районите “ – част от политиката на доближаване на Европейски Съюз, е близо 182 млн. лева

Ще се рехабилитират пътища, които водят до едни от най-големите индустриални оператори в региона, като „ Асарел-Медет “, „ Аурубис България “, „ Геотехмин “, „ Дънди Прешъс Метълс “ и „ Елаците Мед “, само че и дублиращи трасета на главните автомагистрали – „ Хемус “ и „ Тракия “.
Пътят към индустриалните оператори
Около 16.6 километра от второкласния път сред Етрополе и Златица са заложени за главен ремонт. Предвидената сума за дейностите възлиза на над 27.4 млн. лева

Пътната настилка е в неприятно положение, а тази права се явява съществена транспортна връзка за гр. Етрополе, гр. Златица и с. Джурово, с. Църквище, както и на медното находище „ Елаците “ с индустриалните зони „ Асарел-Медет “ и „ Аурубис “. Тя свързва и тези зони с автомагистралите „ Тракия “ и „ Хемус “. По пътя се движат както леки, по този начин и тежкотоварни коли.

Участъкът минава през територията на Софийска, Пазарджишка и Смоленска области. Пътят свързва градовете Етрополе, Златица, Панагюрище, Пазарджик, Пещера, Батак и Доспат, както и селата наоколо до тях.

Съвсем естествено Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще извършва дейностите. Очакваните резултати са свързани с безвредна довеждаща инфраструктура, основава условия за развиване на съществуващите индустриални зони и паркове, понижаване на икономическата миграция, възстановяване на детайли на бизнес средата и основаване на нови производства с нови работни места.
Дублиращите трасета
В концепциите са включени съществени поправки на дублиращи трасета на автомагистралите „ Тракия “ и „ Хемус “. За рехабилитацията на 58.5 километра от първокласния път I-8 София – Пловдив, който е дублиращ на „ Тракия “, са планувани над 110.7 млн. лева За ремонта на 23 километра от първокласния път I-1 София – Ботевград, явяващ се дублиращо трасе на „ Хемус “, са заложени над 43.6 млн. лева

Припомняме, че АПИ към този момент организира поръчка за актуализация на техническите планове и главните поправки на тези пътни артерии. През ноември 2023 година бяха определени изпълнителите.

Отделно в териториалните вложения има заложени и над 4.8 млн. лева по линия на Оперативна програма „ Околна среда “ за спешно подсилване на анкерна стена от първокласния път, дублиращ „ Хемус “.

Припомняме, че европейската стратегия „ Развитие на районите “ 2021 – 2027 година е с общ запас от над 3.6 милиарда лева Тя бе утвърдена от Европейската комисия в края на 2022 година В средата на 2023 година пък Министерство на районното развиване я отвори за кандидатстване с подаване на оферти точно за Интегрираните териториални вложения. За тях от европрограмата за планувани близо 2.5 милиарда лева в цялата страна.

Пълните концепции за Софийска област са налични тук и ще бъдат разисквани в интервала 18-30 април в обитаемоте места, където са планувани действия.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР