Агенция Пътна инфраструктура“ ще стартира поръчка за избор на магистрално

...
Агенция Пътна инфраструктура“ ще стартира поръчка за избор на магистрално
Коментари Харесай

АПИ започва търсенето на трасе за магистралата от Велико Търново до Маказа

Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще започва поръчка за избор на магистрално трасе от Велико Търново до Маказа при започване на април. Това стана ясно от изявление на районния министър Андрей Цеков по време на парламентарния надзор. Така на процедура Агенцията ще направи първа крачка към удължаването на автомагистралата „ Русе – Велико Търново “, тъй че тя да обезпечи свързаността Север – Юг, само че това няма да се случи елементарно.

Във въпросната поръчка за трасе ще бъде включен и обходът на Кърджали, по който от години няма развиване. Това е единственият регионален град в страната без обходно трасе. Идеята на министъра е то да стане част от „ извънредно значимото транспортно направление “ – връзката сред румънската граница и „ Дунав мост “ при Русе с гръцката граница при Маказа.

В заданието, което приготвям и чакам да обявим при започване на април, сме присъединили и обхода на Кърджали като част от плановото задание “, съобщи министърът.

Припомняме, че строителството на автомагистралата „ Русе – Велико Търново “ стартира в края на предходната година с първа копка на дребна част при един от лотовете. Дейности се правят по близо 8-километрова права край Ценово, област Русе. Участъкът е част от лота при обхода на Бяла.

Цялата автомагистрала единствено сред Русе и Велико Търново е с дължина от над 132 километра, като е разграничена на три лота. Първият е Русе – Бяла, вторият е обхода на град Бяла, а третият е сред Бяла и Велико Търново. Изпълнителите за първите два лота с дължина 76 км бяха определени през 2022 година, когато стана ясно, че инженерингът на аутобана надскача 1.5 милиарда лева, т.е. километър коства към 20 млн. лева

Преди седмица министърът съобщи, че тази година би трябвало да започва и поръчка за строителство на последния лот – от Бяла до Велико Търново – с дължина 56 километра. Преди това Цеков разяснява, че прогнозата е секторът да коства над 1.5 милиарда лева Така цялата автомагистрала, която би трябвало да носи името „ Янтра “, ще се окаже най-скъпият инфраструктурен план в България.

Колко обаче ще коства продължението ѝ до гръцката граница при Маказа, ще стане ясно, откакто бъде определено трасе. Вече се знае обаче, че то ще срещне доста проблеми. Някои от тях са свързани точно с обхода на Кърджали и станаха ясни от отговора на министъра през днешния ден.
Обходът на Кърджали
Историята с обхода на Кърджали стартира през далечната 2011 година Тогава Министерският съвет афишира целия първокачествен път от Русе до Маказа за обект от национално значение, което на доктрина би трябвало да помогне за устройствените процедури. През 2013 година за обхода е признат финален вид на трасе и е направен механически план, в който обаче е проектирана единствено пътната част без оборудванията.

Идейното решение за прекосяване през язовира е извънредно неуместно и без план за оборудванията нямаме план “, разяснява министърът.

През 2014 година е създаден Подробен устройствен план, който е утвърден едвам 4 години по-късно за дребен сектор в землище. Издадено е и позволение за градеж, само че действия в никакъв случай не са стартирали на процедура и е изгубил правното си деяние.

По думите на Цеков има редица възражения за трасето на обхода и най-вероятно, в случай че бъдат утвърдени, това значи, че то ще би трябвало да се измести. Освен това за обхода има Оценка на въздействието върху околната среда от 2013 година, който също към този момент е изгубил правно деяние.

Практически този план (бел. р. – обходът на Кърджали) е в самото си начало и би трябвало да бъде създаден отначало с пътните уреди, тъй че да се интегрира в цялото капиталово желание за трасе от Велико Търново до Маказа “, съобщи Цеков.
Преминаването през Стара планина
При проектирането автомагистралата от Русе до Велико Търново е заложена да стигне до Дебелец, където трафикът се разделя в посока проход Шипка и Прохода на републиката. И тук разумно се появява въпросът по какъв начин ще премине удължението ѝ през проходите, с цел да стигне до Маказа.

Когато планът бе разгласен от някогашния министър Иван Шишков в края на 2022 година, той бе на мнение, че аутобанът ще премине през Прохода на републиката. Шишков тогава съобщи, че тунелът под Шипка е плануван неприятно и погрешно, тъй като е единствено с по-една лента в посока.

Бившият районен министър Гроздан Караджов също бе неудовлетворен от тунела под Шипка, като даже имаше желание да стопира плана, с цел да се проектира отначало с по-широко трасе и повече ленти за придвижване. Все отново Караджов реши да действа плана и по този начин през юни 2022 година Пътната организация и водения от „ Хидрострой “ консорциум подписаха договорите за планиране и строителство на тунела. Стойността на контракта е мaлĸo нaд 358 млн. лева c ДДC. Cpoĸът зa пpoeĸтиpaнe e 8 мeceцa, a зa cтpoитeлcтвo – 3.5 гoдини.

В началото на тази година обаче районният министър Андрей Цеков съобщи, че „ плеяда от проблеми “ забавя тунела. Той се надява строителството да стартира в края на тази или началото на идната година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР