За да не спират дейностите по два важни железопътни проекта,

...
За да не спират дейностите по два важни железопътни проекта,
Коментари Харесай

В последните си дни кабинетът даде 187 млн. лв. за вагони и жп проекти

За да не стопират дейностите по два значими железопътни плана, държавното управление гласоподава заем за Националната компания „ Железопътна компания “ в размер на 154.6 млн. лева С друго свое решение Министерският съвет отпуска и близо 32 млн. лева за покупката на вагоните втора употреба от Deutsche bahn. Така на едно от последните си съвещания кабинетът в оставка отпусна общо към 187 млн. лева за железопътен превоз.

Не се показва да е поискана нотификация от Европейската комисия за отпуснатие заеми, които се явяват държавна помощ.
За вагоните
След като предходната седмица публично бе подписан договорът сред „ БДЖ – Пътнически транспорти “ и Deutsche bahn, през днешния ден държавното управление обезпечи нужните средства за закупуването на 76-те вагони втора употреба. Парите са за сметка на финансовите разноски по централния бюджет за 2024 година

Преди съвещанието на кабинета министър председателят Николай Денков съобщи, че смяната ще се усети напълно скоро от всички пасажери.  С новия преносим състав ще се обезпечи ефикасното осъществяване на графика за придвижване на влаковете и ще се минимизират закъсненията, подбудени от дефицит на влакове.

Припомняме, че първите 19 вагона идват в средата на април, а до началото на лятото всички ще бъдат включени в състава на БДЖ.
Жп плановете
НКЖИ ще получи безлихвен заем в размер на над 154.6 млн. лева без Данък добавена стойност, с цел да продължат строителните действия по плановете за рационализация на жп сектор Волуяк - Драгоман, фаза 2, както и Елин Пелин - Костенец, фаза 2. Парите се отпускат за период до 31 декември тази година.

Изпълнението на двата плана стартира с финансиране от Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 и следва дейностите, които не са изпълнени в интервала на допустимост на разноските по оперативната стратегия да бъдат фазирани в Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година

До приключването на процедурите по фазиране на двата плана се постанова финансирането на строителните действия, надзора, отчужденията и археологията да се обезпечат от Държавния бюджет, като средствата ще бъдат възобновени след включването на плановете в ПТС 2021-2027 година

Не е ясно какво тъкмо бави включването на плановете в новата оперативна стратегия. Припомняме, че двата плана откриха място и в бюджета за 2024 година Така над 195 млн. лева бяха планувани за жп сектора Елин Пелин – Костенец, фаза 2, който е част от направлението София – Пловдив. За жп сектора Волуяк – Драгоман бяха планувани над 89 млн. лева Той е част от жп линията София – Драгоман – сръбска граница.

Отпускането на заема цели да няма спиране в строителството по двата основни плана, се показва в държавното прессъобщение.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР