Намирането на компромис, колапс между „сестринските“ Християндемократически съюз (ХДС) и

...
Намирането на компромис, колапс между „сестринските“ Християндемократически съюз (ХДС) и
Коментари Харесай

Споразумение или колапс: Три сценария за бъдещето на Германия

Намирането на компромис, колапс сред „ сестринските “ Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС) или раздробяване на ръководещата коалиция в Берлин. Това са трите сюжета, по които може да се развие разногласието сред двете партии от Съюза (ХДС/ХСС), е заключението на редакцията на водещия немски народен всекидневник Die Welt, представен от организация " Фокус ".
В ранните часове на понеделник стана ясно: развръзката на сблъска сред ХДС и ХСС ще бъде отсрочена с още няколко часа: водачите им Ангела Меркел и Хорст Зеехофер ще се изправят един против различен в нов рунд договаряния за намирането на компромис в разногласието за политиката в региона на убежищата.
Федералният министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер обвърза политическото си бъдеще с отстъпки от страна на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел в разногласието за бежанците. Това стана ясно след изключително съвещание на Християнсоциалния съюз, извършено в нощта против понеделник в баварската столица Мюнхен.
Очаква се по-късно денем да бъде проведена нова среща сред управлението на двете „ сестрински “ партии от Съюза (ХДС/ХСС), след което Зеехофер ще разгласи окончателното си решение. Източници към този момент оповестиха, че се приготвя финален опит за намиране на компромис в разногласието за политиката в региона на убежището.
Същевременно Зеехофер удостовери, че е предложил на съпартийците си да подаде оставка и като водач на ХСС, и като федерален вътрешен министър на Германия. „ Казах, че ще се отдръпва и от двата поста, ще го разглася през идващите три дни “, разясни Зеехофер в ранните часове на деня, като добави, че „ междинната стъпка “ ще бъде провеждането на диалог с управлението на ХДС „ с вярата, че ще споделяме. Всичко останало ще бъде решено по-късно “, означи водачът на ХСС.
Какви са вариантите пред двете „ сестрински “ партии?


И по този начин - водачът на ХДС Ангела Меркел и ръководителят на ХСС Хорст Зеехофер ще беседват в следобедните часове на деня. Какво би станало, в случай че канцлерът на Федерална Република Германия не предложи компромис на Зеехофер? Вариантите в тази обстановка са два: федералният министър на вътрешните работи подава оставка и от редиците на ХСС излъчват негов заместител на поста (вероятно това ще бъде баварският вътрешен министър Йоахим Херман). Коалицията в Берлин ще бъде избавена, само че атмосферата ще остане напрегната. Предизборната акция в Бавария ще продължи, а с нея и настояването на ХСС за прецизна политика в региона на даването на леговище, а Меркел ще отстоява концепцията за европейски или най-малко двустранно координиран метод за справяне с казуса с мигрантите.
Или: Зеехофер подава оставка, след което от постовете си се отдръпват още двама министри на ХСС – Андреас Шойер (транспорт и цифровизация) и Герд Мюлер (икономическо сътрудничество). Това е еднакво на колапс на огромната коалиция в Берлин сред ХДС, ХСС и ГСДП.

Меркел предлага компромис: тя ще обещае договаряния на първо място с австрийския си сътрудник Себастиан Курц, тъй че да бъде реализирано някакво съответно съглашение за ограничението на придвижването на мигрантите, за което упорства Зеехофер. Това би било задоволително за ХСС – най-малко към този момент. Коалицията в Берлин ще продължи да ръководи, само че евентуално не и до края на мандата ѝ през 2021 година – или най-малко в случай че се има вяра на думите на Зеехофер, че „ повече не мога да работя с тази жена “.
Или: Компромисът, препоръчан от Меркел, се окаже непълен за ХСС. И в този случай става въпрос за оставането на власт на огромната коалиция или за нови избори, или за постигането на компромис сред ръководещите партии ХДС, ХСС и ГСДП за различен претендент за канцлер. Настоящият ръководител на Бундестага Волфганг Шойбле даде индикации, че е подготвен за сходна маневра.


Зеехофер последователно може да се откаже от настояванията си и да приветства по-малки стъпки, подхванати от канцлера. Те ще бъдат задоволителни, с цел да продължи работата си като федерален министър на вътрешните работи на Германия. Коалицията в Берлин ще продължи да ръководи, а Меркел ще бъде избрана като огромния победител в разногласието.
Или: Ръководството на ХСС не допусне сходно развиване на ситуцията и провежда самобитен „ протест “ против водача на партията. При сходна обстановка огромната коалиция в Берлин ще се разпадне. Струва си да се означи обаче, че неотдавна Зеехофер загатна, че не може да разчита на цялостна поддръжка по въпроса от страна на личната си партия.
Изказването му може би бе ориентирано против Манфред Вебер, водач на фракцията на ЕНП в Европейския парламент. С оглед на взетото от страните членки на Европейски Съюз решение за стягане на политиката за даване на леговище и обезпечаване на външната граница, Вебер съобщи, че Меркел е осигурила излаз от обстановката.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР