Над 50 жени от елита на Франция заснеха как режат

...
Над 50 жени от елита на Франция заснеха как режат
Коментари Харесай

Жулиет Бинош и още френски актриси режат косите си в знак на протест

Над 50 дами от елита на Франция снимаха по какъв начин режат косите си в поддръжка на иранските девойки и дами , които изгубиха живота си, до момента в който стачкуват против гибелта на 22-годишната Махса Амини, убита след арест от иранската морална полиция.

Във видео, споделено в Instagram профила Soutien Femmes Iran (от фр. „ Подкрепете дамите в Иран “), се вижда по какъв начин Бинош отрязва няколко сантиметра от косата си преди да каже на британски „ За независимост! “ .
                             

В останалите фрагменти от клипа тя е последвана от Марион Котияр, Изабел Юпер, Изабел Аджани и други известни французойки , които правят същото. Видеото приключва със звуци от митингите в Иран, където жители се борят за правата на дамите. В описанието е маркиран хаштаг #HairForFreedom (#КосаЗаСвобода), който стартира да набира известност в обществените медии.

Надписът към обявата гласи: „ След гибелта на Махса, която настъпи на 16 септември, иранският народ, с дамите отпред, стачкува с риск за живота си. Този народ се надява единствено на достъп до най-важните свободи. Тези дами и мъже търсят нашата поддръжка. Тяхната храброст и достолепие ни приканват. “

Видеа на потребители се появяват откакто повече от 1000 експерти от света на френското кино подписаха отворено писмо , оповестено във вторник, с цел да призоват всеки, който е „ шокиран “ от убийството на Амини, да „ поддържа протестиращите мощно и ясно “. В писмото те приканват за преустановяване на „ непоносимата насила “, с която се сблъскват дамите в Иран, написа.

Амини е била задържана на 13 септември и отведена в център за „ превъзпитаване на морала “ в Техеран, където съгласно иранските управляващи тя е умряла от сърдечен удар три дни по-късно. Семейството и приятелите оспорват тази информация, акцентирайки, че Амини не е имала съпътстващи болести и е била грубо пребита по време на ареста си.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР