Лято е и едва ли има нещо по-приятно от гальовните

...
Лято е и едва ли има нещо по-приятно от гальовните
Коментари Харесай

Как да изберем подходящ продукт за слънцезащита?

Лято е и надали има нещо по-приятно от гальовните слънчеви лъчи по кожата ни, до момента в който сме на плаж.

Всички знаем какъв брой потребни са слънчевите бани, само че и какъв брой рисково може да е слънцето, изключително за кожата. За да се предпазим от слънчево изгаряне е добре да употребяваме подобаваща.

Много пъти сме припомняли, че плажното мляко, олио, крем за лице, спрей за тяло със слънцезащитен фактор са безусловно наложителни, в случай че прекарваме повече време навън - на плажа, в планината, даже при разходката в града.

А този път ще си поговорим по какъв начин да изберем верния слънцезащитен крем, както и за показателя слънцезащитен фактор (SPF). А също по този начин ще прибавим и няколко потребни съвета за съответно потребление на слънцезащитна козметика.

Както добре знаем, слънцето излъчва ултравиолетови лъчи, които въпреки да са невидими за нас, могат да увредят кожата ни и да причинят нейното изгаряне.

Има 2 типа UV лъчи - UVA и UV B:

С по-голяма дължина на вълната са UVA лъчите. Чрез тях кожата потъмнява бързо, само че за сметка на това провокират прибързано състаряване и поява на бръчки. Дълбокото им навлизане в кожната тъкан може да я повреди и да докара до необратими последствия за нея - като причиняване на рак на кожата.

UVB пък са извънредно нездравословни за тялото. Те имат по-къса, само че по-силна вълна и отчасти се всмукват от атмосферата. Причиняват слънчево изгаряне и рак на кожата.

Първият скъп съвет преди плажа е обвързван с избор a на слънцезащитна козметика. Важно е да прочетеш деликатно етикета на продукта - най-добре е с " необятен набор " на отбрана, т.е. търсиш обозначение върху опаковката " UVA / UVB ".

Не пропускай да провериш и периода на валидност при закупуване на слънцезащитен артикул.

Слънцезащитният фактор (SPF) демонстрира до каква степен продуктът е ефикасен в отбраната на кожата от двата типа ултравиолетови лъчи. Колкото по-висок е показателят, толкоз по-добре е предпазена кожата.

Например, в случай че закупиш артикул със SPF 20 (или по-нисък фактор), добре е да знаеш, че той е съвършен за ежедневна отбрана, само че когато се излагаш на слънце за малко. Ако престоят под слънчевите лъчи продължава над 2 часа (дори и в облачно време), то подобаващ е SPF 30 или по-висок фактор на отбрана.

Слънцезащитният фактор демонстрира за какъв брой време може да стоим на слънце без заплаха от изгаряне.

Ето и още един съвет: Ще споделим с теб и един елементарен трик, посредством който бързо ще пресметнеш времето, през което кожата ти е вярно предпазена.

Умножи цифрата на показателя SPF по 10 и ще получиш времето, през което кожата ти е защитена добре.

Например, в случай че твоето плажно масло има SPF 15, това значи, че може да останеш под слънцето 150 минути (15х10 = 150). След този период от време кожата се зачервява и изгаря.

Не забравяй, че продуктите за излагане на слънце се нанасят 20 минути, преди да отидеш на плажа. Затова е добре да ги нанесеш върху кожата си още в хотела, преди да тръгнеш към морския бряг.

Не всички елементи по тялото ни поемат слънчевите лъчи отмерено. Има някои сектори, - това най-често са носът, раменете, гърбът. Затова вниманието към тези зони би трябвало да е двойно по-голямо. Нанасяй слънцезащитен крем по безусловно цялото тяло - в това число ушите, региона към очите и устата.

Слоят слънцезащитна козметика, който нанасяш върху кожата, не трябва да бъде нито прекомерно тъничък, нито да се прекалява с количеството.

Планирай слънчевите бани заран (до 11:30 ч.) и следобяд (след 15:30 ч.). Не пропускай да носиш слънчевите си очила.

И един съвет, който множеството хора подценяват или напряко не помнят: След излизане от водата още веднъж нанасяй слънцезащитен артикул. Дори да използваш водоустойчива козметика, след плуване и подсушаване с хавлията, продуктите се отмиват и надлежно стопират да работят.

Още нещо значимо – избери слънцезащитна козметика с не прекомерно нападателен плодов или флорален мирис , с цел да не привличаш инсекти на плажа.

и приключи морското си летуване с тъкмо толкоз здрава и предпазена кожа, с каквато си я почнала.

*Очаквайте и идната потребна публикация по тематиката за слънцезащитата, в която ще разкажем за 6-те фототипа кожа и какъв слънцезащитен артикул е най-подходящ за нея, съгласно този фактор.

Още по тематиката:





Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР