Над 2200 сигнала са подадени към органите през миналата годинаПовечето

...
Над 2200 сигнала са подадени към органите през миналата годинаПовечето
Коментари Харесай

Играчките и колите са най-опасните продукти в ЕС

Над 2200 сигнала са подадени към органите през предходната година

Повечето рискови артикули, за които е подаден сигнал, са импортирани от страни отвън Европейски Съюз

Играчките и колите оглавяват листата на рисковите артикули, които са открити и изтеглени от пазарите в Европейски Съюз през 2017 година, сочи отчет на Европейската комисия, огласен през днешния ден.

Националните органи са употребявали системата за бърз продан на информация за рискови артикули в още по-голяма степен през предходната година, като са изпратили посредством нея над 2000 сигнала за рискови артикули. Начело в листата са играчките – да вземем за пример, няколко модела на известните спинъри, колите и мотоциклетите.

Съгласно европейските правила за отбрана на потребителите, в Европейски Съюз би трябвало да се продават единствено безвредни артикули. В случаите, когато това не е по този начин, системата за бърз продан на информация оказва помощ на управляващите да реагират навреме и да изтеглят всички артикули, които могат да причинят пострадвания, разясни Вера Йоурова, комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете.
още по тематиката
2201-те сигнала, изпратени посредством системата за бърз продан на информация през предходната година, са довели до съвсем 4000 следващи дейности, като да вземем за пример евакуиране на артикули от пазара, сочи отчетът.

Потребителите все по-често купуват артикули по интернет непосредствено от страни отвън Еврпопейския съюз и е предизвикателство да се подсигурява, че тези артикули дават отговор на стандартите на Европейски Съюз за сигурност, показват от Комисията.

Много от рисковите артикули, за които е подаден сигнал в системата за бърз продан на информация, се продават също на онлайн платформи или пазари. Във връзка с това събитие Комисията предизвиква съдействието със своите интернационалните сътрудници и онлайн платформите, с цел да се предотврати достигането на рискови артикули до европейските консуматори.

На 1 март 2018 година Комисията насочи рекомендация с набор от оперативни ограничения, които онлайн платформите и страните членки могат да подхващат, с цел да се борят по-успешно с противозаконното онлайн наличие, в това число рисковите артикули. По-специално, Комисията приканва платформите да поемат доброволни задължения, които надвишават правните им отговорности в региона на сигурността на продуктите.

През 2017 година категорията артикули, за които най-често са подавани сигнали, са били детските играчки (29%), следвани от моторните транспортни средства (20%) и облеклата, текстилните произведения и стилните продукти (12%). Що се отнася до рисковете, през 2017 година най-често са изпращани сигнали за риск от пострадване (28%), следвани от сигнали за химически риск (22%).

По-голямата част от рисковите артикули, за които е подаден сигнал в системата, са импортирани от страни отвън Европейски Съюз. Китай е преди всичко измежду страните на генезис, само че делът на сигналите през 2017 година е същият като през миналата година – 53% (1155 сигнала).

Комисията продължава да си сътрудничи тясно с китайските управляващи – разискват се съответни случаи и се подхващат разнообразни дейности, като да вземем за пример продан на положителни практики. Броят на уведомленията за рискови артикули с генезис от Европейски Съюз е бил 413 (26%).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР