На Земята, нашият дом, има много изоставени и загадъчни места;

...
На Земята, нашият дом, има много изоставени и загадъчни места;
Коментари Харесай

10-те най-големи мистерии в света

На Земята, нашият дом, има доста изоставени и загадъчни места; събития и феномени, които никой не може да разбере за какво са се случили, и предмети, които на пръв взор нямат причина да съществуват.

От дълбокото ни минало до наши дни човечеството се сблъсква с такива явления и се пробва да разкрие тайните им.

В тази ранглиста ще ви срещна с някои по-малко известни или позабравени чудеса, чиито мистерии ще ви се прииска да разкриете.

1. Подводният паметник Йонагуни

 10-те най-големи мистерии в света

Представлява подводна скална конструкция, която е открита в средата на 80-те покрай остров Йонагуни, Япония. Докато някои считат, че образуването е от античен град, сходно на зикурата (вид античен шумерски храм), други настояват, че той е основан естествено. Правоъгълният монумент е дълъг повече от 50 метра и необятен към 20 метра.

Редица учени са посетили мястото, само че неговият генезис остава неразбираем. Според някои е направено от човек, с концепцията да съставлява стъпаловидна пирамида. В допълнение към многото прави линии, някои от скалите като че ли имат резба. В непосредственост има и други формирания, предполагащи потънал античен град. Според тази доктрина структурите са на възраст минимум 5000 години и принадлежат на изгубена цивилизация – евентуално именитата Му или Лемурия.

2. Атлантида

Едно от по-известните чудеса в класацията, само че като че ли много позабравена история в днешно време. Атлантида, евентуално митичен островен народ, упоменат за първи път в разговорите на Платон „ Тимей ” и „ Кристия ”, е обект на обаяние измежду западните философи и историци от близо 2400 години. Платон го разказва като мощно и напреднало царство в океана, което може да се скрива под водата единствено за едно денонощие.

Древните гърци са се чудили дали историята на Платон би трябвало да се приема като същинска или просто метафора. От XIX век се възобновява ползата да се свърже Атлантида на Платон с исторически места, най-често гръцкият остров Санторини, който е опустошен от изригване на вулкан към 1600 година пр.н.е. И до ден сегашен се появяват нови и нови теории за произхода и местоположението на потайното място, а десетки филми се основават за историята му.

3. Ръкописът на Войнич

Дълбоко в библиотеката с редки книги и ръкописи на Йейл се крие един том от към 240 страници. Датиран към 1420 година, на страниците му има криптиран почерк и ръчно нарисувани изображения, видимо идващи от някакъв сън. Нарича се Ръкописът на Войнич и е една от най-големите неразгадани мистерии в историята.

Ръкописът е това, което криптолозите назовават код или кодиран модел от букви. Написан от незнаен създател, ръкописът има също толкоз неразбираема цел, колкото когато е открит през 1912 година от търговец на редки книги Уилфрид Войнич. Езикът на книгата се изплъзва от дешифрирането, а комплицираните ѝ илюстрации остават толкоз поразителни, колкото и красиви.

Това клише, допълнено със комплицирани сгъваеми детайли, разрешава на читателите да го изследват в целия му замайващ тип – от единствения по рода си текст до илюстрациите на чуждоземни растения, непознати съзвездия, зелени фантастични бани, голи дами и други.

4. Островите Фантоми

Остров призрак е хипотетичен остров, който се появява на карти за интервал от време (понякога векове) в историята, само че е отстранен от по-късни карти, откакто е потвърдено, че не съществува. Фантомните острови нормално произтичат от отчетите на ранните моряци, които изследват нови области.

Някои може да са чисто митични, като Островът на демоните да вземем за пример. Други са зародили заради неправилното позициониране на действителните острови или други географски неточности. Остров Пепис в действителност е била неправилна идентификация на Фолклендските острови.

Полуостров Баха Калифорния се появява на някои ранни карти като остров, само че по-късно е намерено, че е прикован към континенталната част на Северна Америка. Но има и острови, като Санди да вземем за пример, които от десетилетия съществуват по картите ни, само че никой не може да ги открие.

5. Горските пръстени

Горските пръстени са огромни, кръгли структури с ниска компактност на дърветата в бореалните гори на Северна Канада. Тези пръстени могат да варират от 50 метра до близо 2 километра в диаметър, с дебелина на обиколката към 20 метра. Произходът на горските пръстени не е прочут, макар че са препоръчани няколко хрумвания за тяхното основаване. Такива хипотези включват радиално растящи гъби, заровени кимберлитови тръби, заклещени газови джобове и метеоритни кратери.

6. Кубинският подводен град

През юли 2000 година се разкрива за първи път този подводен град на западния бряг на Куба. Една година по-късно откриватели се връщат на мястото, с цел да го снимат с най-напредналата техника за фотоси под вода и на мрачно по това време. Сонарните изображения разкриват строителни структури и евентуално пътища.

Структурите наподобяват изцяло аналогични на фона на безплодната „ пустиня “ на океанското дъно и като че ли демонстрират симетрично проведени камъни, напомнящи за градско развиване. Някои медии го назовават „ Атлантида открита в Куба “ и „ Изгубеният град на Карибите “.

7. Великата овча суматоха от 1888 година

 10-те най-големи мистерии в света

Вечерта на 3 ноември 1888 година, към осем часа, в Рединг, хиляди овце по едно и също време и изцяло импулсивно, се откъсват от въжетата си и заобикалят от ферми, полета и жилища. Намерени са на идната заран, необятно разпръснати, някои от тях към момента задъхани от смут под живи плетове, а доста от тях струпани на купове из полетата, на няколко километра от тези, в които са били предходната вечер. В последна сметка тази суматоха се била разпростряла на 520 квадратни километра.

Същият месец „ Таймс “ оповестява че „ злонамерена човешка завист не е била допустима, защото хиляда мъже не е допустимо да уплашат и пуснат всички тези овце. “ По-късно е било маркирано, че има някаква специфична локация за тези суматохи: през 1889 година се случило същото в Беркшир близо до Рединг. И до ден сегашен не се знае какво е уплашило и предизвикало по този начин всички тези овце.

8. Месният „ душ “ в Кентъки

На 3 март 1876 година от небето над Олимпия Спрингс в Кентъки почнали да падат огромни части плът. В публикация на New York Times, оповестена идната седмица, се изяснява по какъв начин месото, което приличало на говеждо, паднало на всички места по земята в един от кварталите. По това време небето било изцяло ясно и късовете падали като огромни снежинки.

Главната доктрина е, че огромни птици, до момента в който са се преселвали с храна, са изпуснали част от месото си (говеждо, свинско, пилешко, птиче и други типове животинско). Но най-странното и ужасно, което отхвърля предната доктрина, е че има свидетелства за човешко месо, падащо от небето в оня ден.

9. Континентът Му

Спомняте ли си го от началото на публикацията? Да, подводният паметник Йонагуни се счита за част от тази изгубена цивилизация. Приказка, хиляди години по-млада от тази на своя баснословен братовчед – Атлантида, изгубеният континент Му за първи път се показва в средата на XIX век, с цел да се изясни тогавашния феномен на сходни знаци, архитектура и легенди, открити в другояче разграничените антични култури по света.

За страдание на последователите на концепцията, няма емпирични доказателства, които да поддържат нейното битие или теориите за изгубването на континента. В днешно време хората към момента се надяват да е истина и към момента се появяват филми по тематиката.

10. Цветният/Червеният дъжд в Керала

 10-те най-големи мистерии в света

От 25 юли до 23 септември 2001 година червен дъжд спорадично стартира да вали върху южния индийски щат Керала. Настъпили мощни проливи, оцветявайки облекла в розово, и наводнявайки улиците с течност, която най-добре може да се опише с думата „ кръв “. Хората оповестяват също за жълт, зелен и черен дъжд по това време.

Първоначално учените подозират, че боклук от предполагаем разпадащ се метеор е оцветил дъждовете, само че изследване, поръчано от държавното управление на Индия, открило, че дъждовете са били оцветени от въздушни спори от локалните плодородни земни водорасли. Все още обаче нито една от двете теории не е изцяло призната.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР