Съветът за електронни медии (СЕМ) официално е сезирал Комисията за

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) официално е сезирал Комисията за
Коментари Харесай

Сезираха СЕМ за дискриминация в Ергенът

Съветът за електронни медии (СЕМ) публично е сезирал Комисията за отбрана от дискриминирането (КЗД) поради " дискриминационно наличие по симптом " възраст " в " Ергенът ". Повод за това е сигнал, подаден от българска платформа, бореща се за тъждество сред половете и заставаща против всички форми на принуждение против дамите.

В сигнала се изяснява, че отношението и третирането на мъжете и дамите в предаването " Ергенът " е друго, неравноправно и дискриминиращо, което с изключение на всичко останало, е оповестено от българското законодателство като нелегално.

" Сюжетът е основан на присъединяване на „ съвършен ерген “, чиито качества са прецизирани до най-малкия подробност и куп девойки, подбрани с осанка и качества, които провокират по-скоро скандал, рецензии и упреци от необятната публика, което е и търсеният резултат. Обидите по отношение на девойките са жестоки, нецензурни и уронващи достолепието и положителното им име, като доста от участничките рухнаха прочувствено, други изгубиха работата си, тъй като работодателите им сметнаха, че са уронили репутацията на компанията, в която работят. Форматът е образец за нечовечен сексизъм, посредством който се подстрекава езика на омразата в интернет и обществените мрежи ", показват от платформата.

Според ЕЖЛ предаването ускорява патриархални модели на държание, женомразство и изпраща обръщение до младите девойки за това каква е тяхната роля в обществото, какви би трябвало да бъдат, по какъв начин е съвременно да наподобяват (колкото по-скандално, толкоз по-модерно), с какво би трябвало да се занимават и какво да е тяхното държание, с цел да са " почтени снахи ". 

" Освен че е в прорез с Националната тактика за равнопоставеността сред половете, “Ергенът ” нарушава член 17 т. А от Закона за радиото и малкия екран, който се отнася до излъчвания, които могат да увредят физическото, психическото и нравственото развиване на децата, тъй като предаването се излъчва по националната телевизия в разрешен за децата часови диапазон. Най-общо посланието до цялото общество е „ дамата е предмет, в най-хубавия случай е полов обект и тя желае да бъде тъкмо това и нищо повече от това “. Това обръщение е в основата на насилието над дамите, то омаловажава насилието и го възстановява. Напомняме, че съгласно данни на Националния статистически институт всяка трета жена на възраст 18 – 29 година е била насилвана от сегашен или някогашен сътрудник (36.3%) ", се показва още в сигнала.

Съвет за електронни медии показва в писмо до ЕЖЛ, че сигналът е прегледан и е регистрирано, че в предаването " Ергенът " фактически има дискриминационнно наличие по симптом " възраст ":

" Съвет за електронни медии прегледа на свое съвещание отчет по отношение на наблюдаване на риалити шоуто " Ергенът ". Доколкото в него бе регистрирано съществуване на дискриминационно наличие по симптом " възраст ", Съвет за електронни медии сезира КЗД ".

От Съвет за електронни медии прецизират, че те също са загрижени за въздействието върху децата, което оказват риалити форматите, предавани в телевизионния праймтайм, и са разискали въпроса на специфична полемика. След упоменатата полемика от bTV са поставили знак (12+), с който отбелязват, че предаването не е уместно за деца под тази възраст.

" Съвет за електронни медии няма пълномощия, според Закона за радиото и малкия екран, да стопира от ефир излъчвания. Медийният регулатор реализира контрол върху активността на доставчиците на медийни услуги за съблюдаване на наредбите на Закон за радиото и телевизията и при констатиране на нарушавания подхваща съответните административнонаказателни дейности ", отбелязват от Съвет за електронни медии.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР