Почивките и екскурзиите, както и фитнес услугите поскъпват заради увеличението

...
Почивките и екскурзиите, както и фитнес услугите поскъпват заради увеличението
Коментари Харесай

ДДС помпа почивките, екскурзиите и фитнес услугите

Почивките и екскурзиите, както и фитнес услугите нарастват поради нарастването на Данък добавена стойност от 1 юли от 9 на 20%. Това чакат представители на бизнеса.

Димитър Балтов от Обединение „ Бъдеще за туризма “ разяснява пред " Телеграф ", че по-високите цени при почивките ще се усетят след към шест месеца и по-точно в офертите за новогодишните празници. Той отхвърли да се ангажира с % на нарастване, защото всеки туроператор го дефинира съгласно неговите планове, само че уточни, че никой не би си разрешил да компенсира разликата от 11 на 100 с нарастване на цената с толкоз.

Според специалисти обаче, в случай че сега за това лято една седмична почивка в хотел на морето коства 1700 лв. с някакъв тип изхранване, то с новото Данък добавена стойност сумата ще набъбне с към 5 на 100, или 85 лева Организирането на еднодневни турове, които сега са към 50-80 лева за разнообразни градове в страната, ще скочат с към 5-10 лева Също по този начин ще нарастне и организирането на семинари и презентации, което е обвързване на туроператорите, разясниха от сектора.

Освен за туристическите услуги отпада и ниският Данък добавена стойност върху услугата за потребление на спортни уреди, което се чака да докара до нарастване на цените. Това е записано в Закона за налога върху добавената стойност. Срокът за облагане с диференцирана ставка от 9% бе продължен само за заведенията за хранене до края на тази година, а за хотелите ставката е непрекъсната и няма да се трансформира.

Така на процедура по-високи налози от 1 юли ще заплащат единствено туроператорите върху приходите от тяхната активност. Според Балтов претекстовете за неналичието на удължение на периода на диференцираната ставка, които акцентират от Министерството на финансите, са безпочвени. Според тях това е коронавирус мярка, която не може да продължи. В същото време във всички страни в Европейски Съюз има диференцирана ставка на Данък добавена стойност за туроператорските услуги и това не е мярка, а непрекъсната големина, изясни Балтов. Връщането на Данък добавена стойност на 20% слага българските туроператори в неравностойно състояние по отношение на останалите. Балтов сподели още, че бизнесът се пита за какво се одобри за ресторантьорите ниският Данък добавена стойност да бъде продължен до края на годината, а за туроператорите – не. При състояние че цените на услугите в заведенията за хранене са скочили със 100%, а при тях не с толкоз.

В своя позиция от Асоциацията на туроператорите и туристическите сътрудници (АБТТА) показаха, че в случай че мярката не бъде удължена, смяната в средата на сезона ще сътвори големи компликации.

Туристическият бизнес нямаше опция да се възползва дейно от преференциалната ставка на Данък добавена стойност. Такава мярка има действителен резултат единствено тогава, когато има продажби. Реалното възобновяване на туристическия отрасъл обаче стартира едвам през 2023 година и още не е достигнало равнищата от предпандемичната 2019 година Затова понижената ставка на Данък добавена стойност върху туристическите пакети, въведена като антикризисна мярка през 2020 година, не съумя да изиграе изцяло ролята си и би трябвало срокът й на деяние да бъде продължен до края на 2024 година Трябва да се регистрира спецификата на работа в туристическия отрасъл, където туристическите пакети са в развой на продажби най-малко 1 година авансово. В тази връзка признатото удължение единствено доникъде на годината слага в неизгодно финансово състояние туроператорите, които към датата на изменението са имали към този момент осъществени продажби за цялата 2024 година.

Както „ Телеграф “ писа, туроператори ще би трябвало да заплащат от джоба си разликата от 9 до 20% Данък добавена стойност, когато влезе в действие новата ставка, разгласи Димитрина Горанова, ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристическите сътрудници. Причината е, че туроператорите към този момент са продали пакетите за почивки още предходната година при Данък добавена стойност в размер на 9 на 100. В законодателството обаче е заложено ниският налог да е настоящ до 30 юни тази година, а от 1 юли той да е 20%, изясни Горанова.

Пет институции подхванаха нелоялните практики при проведените туристически пътувания още преди старта на дейния сезон. Това са Министерството на туризма, Комисията за отбрана на потребителите, Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “, Национална агенция за приходите и Икономическа полиция. В целева акция бяха тествани осем рейса, пътуващи за Турция. При два от тестваните туроператори не беше предоставено уверение за осъществяване на туроператорска активност и годна подписана застраховка " Отговорност на туроператора ". Не бяха показани ваучери, издадени на туристи, при един от тестваните.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР