Мушкатото е истинско цъфтящо чудо. С правилните грижи то ще

...
Мушкатото е истинско цъфтящо чудо. С правилните грижи то ще
Коментари Харесай

Цъфтящо чудо: Как правилно да премахнете увехналите цветове на мушкатото

Мушкатото е същинско цъфтящо знамение. С верните грижи то ще ви радва с изобилен ресурс от цветове от пролетта до есента. Нуждае се от доста слънчева светлина, топлота, вода и хранителни субстанции, с цел да създава непрестанно нови цветове в продължение на доста месеци. Перфектният режим за разкрасяване на множеството сортове мушкато включва и постоянно премахване на увехналите цветове и изсъхналите листа. Експертите на Pelargonium for Europe (PfE) са подготвили няколко основни съвета за подкастряне.

За реализиране на съвършен външен тип, оптимално здраве и оптималната мощ на цветовете, постоянното премахване на увехнали или развалени цветове или листа е значимо по три аргументи. Първо, мушкатото просто наподобява по-добре. Второ, това предотвратява развиването на заболявания. Във влажни условия увяхналите цветове и листа са склонни да се слепват, което ги прави идеална среда за развиване на гъбични болести. И най-после, отстраняването на увехналите елементи подтиква образуването на нови цветове. Вместо да отделя силата си в образуването на семена, мушкатото влага цялата си мощ в производството на нови цветове, тъй че подрязването зарежда растението с още повече цветове.

Единични цветове и чадърчета

Цветовете на мушкатото порастват на гроздове, известни като чадъри, които се състоят от огромен брой обособени цветове. По предписание не всички цветове в един чадър цъфтят едновременно, което значи, че някои цветчета в един и същи чадър може към този момент да са увяхнали, а други още да не са цъфнали. Въпреки че се виждат единствено няколко завехнали цветчета, доста фенове на мушкатото считат, че е срамно да отстранен целия чадър. Ако казусът е подобен, не е проблем да отстраните единствено обособените цветове, които са почнали да вехнат. Ако обаче имате доста мушкато, това може да отнеме много време. Затова е изцяло обикновено да премахнете целия чадър. Игнорирането на увехналите цветове и листа за по-дълъг интервал от време не е целесъобразно. При полудвойните и двойните сортове това е по-важно, в сравнение с при едноцветните мушката.

Отчупване вместо рязане

Не е належащо да употребявате нож или ножица, с цел да отрежете цветовете и чадърите. Можете елементарно да изваждате обособени изсъхнали цветове. Ако цветчетата са повяхнали, само че още не са изсъхнали, откъснете ги поотделно в основата. За да отстраните целия чадър, проследете стъблото с два пръста, до момента в който откриете основата на летораста, след което го откъснете против посоката на напредък.

Изберете подобаващото време

Мушкатото се подрязва по-лесно, когато стъблата са цялостни с течност. Обикновено това се случва няколко часа след поливане или пороен дъжд. Говорейки за дъжд: Мушкатата са издръжливи и не изискват особена поддръжка, само че бурното и дъждовно време не е тъкмо за тях. Продължителните дъждове и мощните ветрове са изключително проблематични за сортовете с огромни, полудвойни и двойни цветове. Ако не можете да осигурите на мушкатото защитно покритие, премахнете мокрите и развалени цветове и листа допустимо най-бързо след интервал на неприятно време.

Самопочистващо се мушкато

Ако не обичате постоянно да подрязвате мушкатото, самопочистващите се сортове са добър избор. Те сами се освобождават от избледнелите цветове и нормално незабавно създават нови. Въпреки това увяхналите листа към момента би трябвало да се отстраняват ръчно. Самопочистващите се мушката се срещат най-вече измежду влачещите се сортове.

Pelargonium for Europe

Pelargonium for Europe е маркетингова самодейност на европейските производители на мушкато Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, Geranien Endisch, Selecta One и Syngenta Flowers. Инициативата е основана през 2016 година за поощряване продажбите на мушкато в Европа и обезпечаването им в дълготраен проект. Понастоящем акцията се организира в 22 страни. В Германия, Австрия, Франция, Италия, Нидерландия и Полша маркетинговите действия се поддържат от Европейски Съюз като част от акцията " Europe in Bloom ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР