Учени откриха земепободна планета, съобщава БиБиСи. За нея разказват учени

...
Учени откриха земепободна планета, съобщава БиБиСи. За нея разказват учени
Коментари Харесай

Учени откриха земеподобна планета

Учени откриха земепободна планета, оповестява БиБиСи. За нея описват учени от университета в Уоруик, които са били част от интернационален екип за разкриване на нова обитаема планета с размерите на Земята.

По думите им планетата Gliese 12b е една от дребното известни скалисти планети, където хората теоретично могат да оцелеят. Приблизителната температура на повърхността е към 42 °C. Учените обаче към момента не са сигурни каква е атмосферата на планетата, в случай че има такава.

Планетата се намира на 40 светлинни години, което значи, че тя е прекомерно надалеч, с цел да се види по-отблизо, споделят от университета.

Gliese 12b обикаля към своята версия на слънцето на всеки 12,8 дни и е сходен на този на Земята. Еквивалентът на Слънцето на планетата е хладно, алено джудже, ситуирано в съзвездието Риби и планетата получава 1,6 пъти повече сила от своята звезда, в сравнение с Земята от слънцето, изясняват от университета.

Екипът употребява данни от спътниците на НАСА и Европейската галактическа организация (ЕКА), с цел да удостовери съществуването на планетата и нейните характерности като размер, температура и разстояние от Земята.

" Вълнуващо е, че тази планета е най-близката до Земята планета, която познаваме ", разяснява доктор Уилсън.

" Светлината, която виждаме в този момент, е от 1984 година (преди 40 години) - толкоз време е лишило, с цел да доближи до нас тук, на Земята. "

" Планети като Gliese 12 b са доста малко, тъй че за нас е доста рядко да можем да изследваме една толкоз деликатно и да научим за нейната атмосфера и температура ", показват учените.

Лариса Палеторп, съръководител на проучването и докторант в Университета на Единбург и Лондонския академични лицей, сподели, че това е " неповторим претендент " за по-нататъшно проучване на атмосферата, което да помогне за отключването на някои аспекти от еволюцията на нашата лична слънчева система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР