На тържественото откриване на Празниците на изкуствата Аполония снощи артистичният

...
На тържественото откриване на Празниците на изкуствата Аполония снощи артистичният
Коментари Харесай

Откриха Аполония с награди и отличия

На тържественото разкриване на Празниците на изкуствата „ Аполония ” нощес артистичният шеф на фестивала Маргарита Димитрова получи подарък от кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев. Той ѝ връчи плакет за принос към културата на общината. Грамота и втори плакет бяха поднесени от министъра на туризма Илин Димитров. Той отличи фондация „ Аполония ” за цялостния ѝ принос към културния туризъм и популяризирането на България като бранд, осведоми Българска телеграфна агенция.

На церемонията бе разгласен и тазгодишният притежател на премията на „ Аполония ”. Статуетката „ Аполон Токсофорос ”, давана за важен принос в развиването на българската просвета и представянето ѝ зад граница, се присъжда на известния музикант Иво Папазов – Ибряма. Маргарита Димитрова уточни, че Ибряма ще бъде в Созопол на 30 август, когато тя тържествено ще му връчи статуетката на Аполон.

„ За 38-ми път Созопол ни посреща, за 38-ми път Празниците на изкуствата са тук, където е геният, младостта, традицията и хубостта. Много се радваме всички, че още веднъж сме дружно и тези 10 дни ще преживеем едни прелестни, вълнуващи събития. Които за нас, тези, които го вършим, и за вас, тази прелестна, обичана аудитория, са едни невероятни безредици. Благодарим ви от сърце ”, сподели на формалната гала артистичният шеф на фестивала.

На тържественото разкриване на форума Тихомир Янакиев съобщи, че с през годините „ Аполония ” се е трансформирала в културен пример освен от локално, а и от национално значение. „ Това е извънредно значимо. И в тази връзка аз имам един непретенциозен подарък за госпожа Маргарита Димитрова, която дружно с уважаемия проф. Димов, са доайените и стожерите на този фестивал, който в действителност съставлява и кулминационната точка на летния културен календар на община Созопол ”, уточни кметът. А подаръкът му бе плакет за принос към културата на Община Созопол, връчен на Маргарита Димитрова

„ Щом едно нещо е оживяло 38 години, значи, че то е стабилно и е намерило формулата за триумф. Това означа, че вие сте минали през доста рецесии, само че нищо не ви е спряло ”, сподели министърът на туризма Илин Димитров. По думите му културата и туризмът постоянно би трябвало да вървят ръка за ръка. „ Всяка една дума, която ние изричаме, всяко едно събитие, което вършим, това оказва помощ на нашия бранд, а това е бранд България. България би трябвало да се асоциира с просвета, с история ”, уточни той.

Илин Димитров връчи грамота на фондация „ Аполония ” за повсеместен принос в устойчивото развиване на културния туризъм, запазване на реликвите и съпричастност към самодейността за позициониране и разпространение на бранд България. Към грамотата прибави и плакет от Министерството на туризма.

Кратко одобрение изнесе и министърът на културата проф. Велислав Минеков. „ Голяма чест е да бъдеш на 38-та „ Аполония ”. Не съм предполагал, че иска ми се случи нещо от такава големина ”, сподели той. Припомни, че за пръв път е бил тук като студент през 1984 година, а за пръв път взе участие с галерия през 1996 година

Първата фестивална вечер мина под звуците от концерта на детския духов оркестър Junior Band от Велико Търново, дирижиран от Йордан Цветанов.

38-ото издание на Празниците на изкуствата ще продължи до 5 септември. В програмата му са включени концерти, театрални спектакли, литературни вечери, кино прожекции, както и майсторските класове за млади създатели. Свои класове тази година имат писателката Здравка Евтимова, която ще води група по креативно писане, а режисьорът и артист Галин Стоев ще преподава по актьорско майсторство и постановка.

Сред музикалните акценти в програмата са концерти на " Ахат ", Белослава, " Фондацията ", която чества " Щурците " на 55 ", Стефан Диомов и обичаните на публиката сформира, основани от него, напомня Българска телеграфна агенция. В кино афиша са " В сърцето на машината ", " Рибена кост “, " Януари ", " Жълт олеандър " и други. Любителите на театъра ще могат да видят постановки на Народния спектакъл, Варненския трагичен спектакъл, театрална работилница " Сфумато ", спектакъл " Възраждане " и други. " Посетителите на " Аполония 2022 " ще могат да оценят и новите книги, някои от които ще имат министър председатели по време на фестивала, както и на разнообразните художествени изложения.

На 3 септември следва и особено показване на списание ЛИК, включено във формата „ Цената на триумфа “, част от програмата на „ Аполония “. Броени дни преди началото на фестивала излезе новият брой, отдаден на Празниците на изкуствата. Изданието наблюдава хронологията на форума, който годишно е отразяван в новините на Българска телеграфна агенция още от самото му начало. Първото известие за него, което се открива в бюлетините от архива на организацията, е от 6 януари 1984 година, когато започва зимната музикална академия в Созопол.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР