Акции на енергийния гигант Aramco има намерение да пусне в

...
Акции на енергийния гигант Aramco има намерение да пусне в
Коментари Харесай

Саудитска Арабия пуска акции на Aramco за $10 милиарда

Акции на енергийния колос Aramco има желание да пусне в продажба Саудитска Арабия, заяви Ройтерс, базирайки се на свои неофициални източници. Според едно от цитираните лица, става въпрос за скъпи бумаги на обща стойност 10 милиарда $. Очаква се това да се случи при започване на юни.

Акциите ще бъдат пуснати на стоковата борса в Рияд и ще се оферират напълно на пазарен принцип. Коментар от държавното управление не е получен, а от сдружението са сбити, че сходна самодейност е напълно в компетенциите на техните акционери, предава Ройтерс. Именно държавното управление остава най-големият акционер в Saudi Aramco с 90-процентен дял.

Източниците вършат ангажимента, че подготовката е към момента в ход, по тази причина и детайлностите към момента подлежат на смяна. Все отново, банки като Citigroup, Goldman Sachs и HSBC са авансово набелязани да ръководят продажбата.

На фона на по-ниските доходи през първото тримесечие, подбудени от понижаването в цените на петрола и продадените количества, Saudi Aramco разгласи, че въпреки всичко ще изплати дивиденти. Това стана ясно по-рано този месец, а сумата, която ще бъде разпределена под формата на дивиденти, е 31 милиарда $.

Продажбата на акции се случва в подтекста на огромна реализация на държавната стратегия Vision 2030. Тя подтиква растежа в частния бранш, като слага специфичен акцент върху всички браншове, които са настрана от петролния бизнес.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР