Режимът в Москва вече е параноичен, западните лидери да внимават

...
Режимът в Москва вече е параноичен, западните лидери да внимават
Коментари Харесай

Кремъл ескалира саботажите си в Европа, за да подкопава подкрепата й за Украйна

Режимът в Москва към този момент е параноичен, западните водачи да внимават по какъв начин ще работят към Русия

Джулиан Барнс, Ню Йорк Таймс

Американски и съюзнически разследващи чиновници наблюдават деликатно повишаването на саботажните интервенции на разнообразни равнища в Европа, които съгласно тях са част от съветска акция за подкопаване на поддръжката за Украйна в напъните й да отблъсне агресора.

Тайните интервенции са най-вече палежи или опити за палежи, ориентирани към необятен набор от обекти, в това число склад в Англия, фабрика за бои в Полша, домове в Латвия и, най-странното, магазин на „ Ikea “ в Литва.

Лицата, които са открити като съветски сътрудници, също са задържани по обвинявания в обмисляне на офанзиви против американски военни бази.

Въпреки че дейностите може да наподобяват инцидентни, американски и европейски чиновници по сигурността настояват, че те са част от съгласуваните с Русия старания да се забави прехвърлянето на оръжия към Киев и да се сътвори чувството за усилване на европейска съпротива против поддръжката за Украйна. Според публични лица цялата тази акция се управлява от съветското военно разузнаване - ГРУ.

Атаките, най-малко до момента, не са прекъснали оръжейните доставки към Украйна, като действително доста от задачите не са директно свързани с войната. Но някои специалисти по сигурността споделят, че Русия се пробва да посее боязън и да принуди европейците да бъдат по-бдителни за сигурността по цялата верига за доставка на оръжия, завишавайки разноските и забавяйки темпото на оръжейни доставки.

НАТО и европейските водачи предизвестяват за възходящата опасност. Премиерът на Естония Кая Калас предизвести предходната седмица, че Русия води „ война в сянка “ против Европа. Министър-председателят на Полша Доналд Туск разгласи ареста на 12 лица, упрекнати в осъществяване на „ побои, палежи и опити за палежи “, съгласувани с съветското разузнаване.

А министър-председателят Йонас Гар Стор на Норвегия съобщи, че Русия съставлява „ действителна и сериозна опасност “, откакто страната му предизвести за вероятни офанзиви, ориентирани към обекти на енергетиката и заводи за оръжия.

На фона на възходящата паника от бъдещи бойкот, посланиците на НАТО ще се срещнат идващия месец с Аврил Д. Хейнс, шеф на националното разузнаване на Съединени американски щати. На плануван брифинг Хейнс ще показа резултатите на разузнаването за войната на Русия в Украйна, само че също по този начин ще бъде разисквана и секретната саботажна акция на Москва в Европа.

На чиновници по сигурността им е мъчно да припишат саботажите на хора, свързани с ГРУ, само че американски и английски шпионски служби са проникнали надълбоко в съветското военно разузнаване (ГРУ). Преди войната в Украйна Съединените щати и Англия разгласиха разкрита информация на разузнаването, разобличаваща сътрудник на ГРУ, възнамерявал да сътвори фиктивен предтекст за навлизане на Русия.

Въпреки, че ГРУ поема съществени опасности за репутацията си, по думите на американските и европейски чиновници по сигурността, Русия стъпва много по-предпазливо в своята саботажна активност. ГРУ се пробва да притегля внимание към мистериозните пожари, за които не би могло да бъде непосредствено упрекнато.

Андреа Кендъл-Тейлър, някогашен чиновник на американското разузнаване, споделя, че проектът на Русия евентуално е да отслаби решимостта на Европа. Въпреки че е подозрително това да се случи, тя показва, че е значимо Европа и Съединените щати да се обединят, с цел да отговорят уверено на съветската акция за бойкот.

„ Стратегията на Русия е разделяй и владей “, декларира Кендъл-Тейлър, през днешния ден старши помощник в Центъра за нова американска сигурност. „ В момента тази тактика не коства доста на Русия, тъй като всички реагираме поотделно. Ето за какво е значимо с времето да излезем с групов отговор. “

Надявайки се да създадат тъкмо това, английските и други европейски дипломати оказват напън върху страните за по-категоричен отпор на съветските секрети интервенции.

Един от първите саботажи, които се приписват на Русия, бе пожарът през март на склад в Лондон. Властите настояват, че складът е бил обвързван с оръжейни доставки за Украйна, само че бе предоставена нищожна информация по случая.

Служители по сигурността, осведомени за случая, споделиха, че оперативни сътрудници на ГРУ са употребявали съветска дипломатическа постройка в Съсекс, Англия, с цел да вербуват локални поданици да извършат палежа. Четирима британци са упрекнати в злонамерената акция, а един от тях е упрекнат в подкрепяне на непознати разследваща работа.

В отговор Англия изгони съветски боен, работещ за разследващите служби, и затвори няколко съветски дипломатически здания, в това число действен център на ГРУ в Съсекс.

Използването на локални деятели, съгласно чиновници по сигурността, е признак на последните саботажна акция. Американски и европейски чиновници описват, че това се прави частично и с цел да създадат офанзивите по-трудни за прогнозиране и да наподобяват като резултат от вътрешна опозиция от страна на локални хора, които са против поддръжката на Украйна.

Саботажите на Русия в Европа не са нещо непознато. През 2014 година съветското военно разузнаване взриви склад за муниции в Чешката република, макар че Прага упрекна за действието Русия седем години по-късно.

Европейските държавни управления изгониха съветски шпиони от техните столици, откакто някогашен офицер от съветското разузнаване беше токсичен в Солсбъри, Англия, през 2018 година и още веднъж след нахлуването на Москва в Украйна през 2022 година Така фрапантно бе лимитирана опцията на Русия да провежда офанзиви, споделя Макс Бергман, шеф на Програмата за Европа, Русия и Евразия в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

„ Имаше доста пропуски в интензивностите на съветското разузнаване в Европа. Това провокира известна пауза, още повече, че съветското разузнаване беше погълнато от войната в Украйна. Сега обаче то се е върнало към своята съществена активност, пробвайки се още веднъж да я засилва “, разяснява Бергман.

След нахлуването Русия наподобява не има намерение да уголемява войната на територията на НАТО. Но Кендъл-Тейлър споделя, че Русия се стреми да подкопае Алианса и поддръжката му за Украйна.

През първата година от войната съветската войска не се показа добре, а съветските разследващи организации бяха прекомерно ангажирани с спора, с цел да организират секрети интервенции на Запад. Но след последните си триумфи на бойното поле и възстановяващата се военна промишленост, Кремъл още веднъж стартира да отдели по-голям запас за секрети интервенции.

„ Руснаците желаят да пренесат войната в Европа, само че не желаят война с НАТО “, декларира госпожа Кендъл-Тейлър. „ Така че те вършат всички тези неща, които са разнообразни от стандартните офанзиви. “

Изработването на верен отговор обаче ще бъде мъчно. Съединени американски щати и Европа към този момент постановиха наказания на Русия и изгониха съветски шпиони.

„ Намираме се в доста деликатна обстановка, тъй като нещата към този момент са на ръба, Кремъл към този момент е параноичен “, акцентира Бергман. „ Така че западните водачи би трябвало да работят доста деликатно с метода, по който реагират към Русия. “

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР