На първо четене бяха приети промени в Закона за българските

...
На първо четене бяха приети промени в Закона за българските
Коментари Харесай

ВМРО: Лични документи за хората от български произход

На първо четене бяха признати промени в Закона за българските персонални документи. Законопроектът бе показан от народния представител от Вътрешна македонска революционна организация в ПГ на „ Обединени патриоти “ Юлиан Ангелов.

Предлаганите промени имат за цел да вкарат характерна категория персонални документи. Това е така наречен карта „ Българин “. Тя ще удостоверява самоличността и правото на престояване на територията на  Република България на българите, принадлежащи към българските исторически общности, които са родени отвън територията на страна, и на тези, които са родени тук, само че са напуснали страната.

Припомняме, че през 2019 година депутатът Ангелов отбрани пред Националния съвет за тристранно съдействие концепцията за “, която към този момент е и факт на първо четене.

От трибуната на Народното събрание народните представители Юлиан Ангелов, Искрен Веселинов и Красимир Богданов защитаваха концепцията за какво би трябвало бъдат признати тези промени.

Ето и част от изявленията им:

Юлиан Ангелов: „ Българските общности зад граница; старите български общности  в Сърбия, Македония, Албания, Молдова, Украйна и др.; общностите от остарялата емиграция в Съединени американски щати и Западна Европа, а и новата българската емиграция, която по една или друга причина е изгубила българско поданство. Тази карта „ Българин “ е ориентирана към тях. Те да получат персонален документ за български генезис. С тази карта да може да дадем опция на всички тези хора да са част от майка България. Този персонален документ ще важи единствено за територията на Р България. По разнообразни статистики тези българи са сред 4 и 5 млн.

Една от задачите е и решение на огромния демографски проблем. Искаме да създадем по този начин, че сънародниците ни да видят, че не ги разделяме от България. Българите зад граница и общностите неслучайно са упоменати и в Конституцията на Р България. Те би трябвало да се усещат част от нашата страна. “

Красимир Богданов: „ Ние с цел да внасяме този законопроект, значи има някакъв проблем. Не си вършим нов имидж посредством законови промени. Това е нужда на стотици, хиляди хора, които са представители на обичайните общности зад граница. Те изпитват компликации с престоя, образованието и работата си в България. Странно е, че  Българска социалистическа партия,  която в този момент скача против нашето предложение, са изразявали позиция, че би трябвало да се поддържат връзките с българите зад граница.

Към момента има промени в Закона за българското поданство. Тромавата администрация пречи за издаването на българско поданство на всички тези, които желаят да се върнат към корените си. Затова предлагаме карта „ Българин “, тъй като най-малкото ще облекчи процедурата за български документи за българите от общностите. “

Искрен Веселинов: „ Аз не бих заложил на претекстовете на Министерство на вътрешните работи по законопроекта, тъй като министерствата изготвят постоянно своите мнения на база своите служители. Чиновници, които само се интересуват от това по какъв начин да имат по-малка работа. Нашата задача е да дадем повече работа на служителите и да дадем някаква вероятност на нацията си за развиване.

Предложенията имат аргумент, само че те са неща, които могат да бъдат изчистени сред първо и второ четене. Апелът ми към е да подкрепите огромната концепция, че българите по целия свят би трябвало да имат съпричастност към Отечеството си. Трябва да могат да влязат в територията на Р България, да се включват във всяка една сфера на публичния живот. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР