Вратата на Сливенската митрополия ще бъде отворена за всеки един

...
Вратата на Сливенската митрополия ще бъде отворена за всеки един
Коментари Харесай

Новоизбраният сливенски митрополит с първи думи

Вратата на Сливенската митрополия ще бъде отворена за всеки един клирик или мирянин, търсещ помощ, разтуха или съвет. В своето служение ще се старая да имитирам на образеца на моите прародители и изключително на Сливенския митрополит Йоаникий, който разпореди десница на епископската ми хиротония и прояви старателно усърдие за благопреуспяването на Сливенската епархия.

Това сподели през днешния ден новоизбраният Сливенски митрополит Арсений в словото си на церемонията в приемния салон на Синодалната палата в отговор на словото на наместник-председателя на Светия синод - Врачанския митрополит Григорий.

С молитва и поклонение приписвам респект към приснопаметния български патриарх Неофит, който благослови ръкоположението ми за свещеник и посредством своите отечески препоръки и директиви затвърди в мен смиреността, търпимостта и послушанието към светата черква, съобщи новоизбраният митрополит на Сливен. 

" С боязън се изпълва сърцето ми в този миг, когато бивам определен на тази висота в църковното служение и отдаден за архипастир на Сливенската епархия. Чувствам се слаб да извърша това велико служение, за което съм извикан, само че се уповавам на Божията мощ, която се в отпадналост изцяло демонстрира. Като се постоянно апелирам на Вас, свети архипастири, да ми бъдете в поддръжка посредством светите Ви молебствия и мъдри препоръки, посредством братска сърдечност и единодушие, с цел да мога и аз с Вас да претърпявам един другиму тегобите, с цел да извърша закона Христов ", с тези думи се обърна към митрополитите от Светия синод новоизбраният архиерей на Сливенската митрополия.

" Аз, най-малкият измежду Вас, ще се старая да бъда добър чиновник на Иисуса Христа, хранен с думите на вярата и положителното обучение. За да бъда пример на правилните в слово, държание, обич, дух, религия и непорочност. Да управлявам поверения ми клир и паство на Сливенската епархийска черква с дълготърпение и доброта, с нелицемерна обич, със слово на истината посредством оръжията на правдата в дясна и лява ръка, при чест и непочтеност, при укори и похвали. Като не диря човешка популярност, нито се стремя към грусна облага ", сподели митрополит Арсений.

В словото си той показа, че трогване изпълва душата му, а възприятията, които го вълнуват в този миг, ще оставят дълбоки и незаличими следи в неговия живот. " Ясно виждам Божията благосклонност още в ранните години на моето посвещение в монашество, когато Бог ме срещна с умен, богоозарен мъж и изпълнен с пламенна ревнивост по Бога - с моя нравствен отец и ментор във вярата - с Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. На който удостоверявам своята честност, синовна любов и признателност, благодарност за грижите, за проявеното отеческо внимание и изрядна обич, която всичко извинява и всичко претърпява. По време на моето служение в Пловдивската епархия, другите длъжности, които заемах, съгласно неговото благословение ", с тези думи митрополит Арсений се обърна към Пловдивския митрополит Николай. 

Новоизбраният митрополит изрази и признателност към Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, " който постави доста труд и старания за провеждането на избор на Сливенската епархия ". Благодари също на митрополитите Антоний и Яков, в които са се трудили в Пловдивската епархия, на Величкия свещеник Сионий, който е бил негов ректор в Софийската духовна семинария, на епископите Поликарп и Висарион, и на ректора на Пловдивската духовна семинария. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР