На първо четене бе гласувано удължване на Закона за държавния

...
На първо четене бе гласувано удължване на Закона за държавния
Коментари Харесай

Гласуваха удължаването на държавния бюджет

На първо четене бе гласувано удължване на Закона за държавния бюджет, Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване и Закона за бюджета на НЗОК.

Общо 219 депутати гласоподаваха. От тях 127 бяха " за ", двама " срещу ", а 90 се въздържаха.

Повече от четири часа депутатите спореха по удължаването на бюджетите на Държавното публично обезпечаване, на Здравната каса, и като цяло на Държавния бюджет.

По време на дебатите в пленарна зала се чуха голям брой причини както " за ", по този начин и " срещу ", само че също и нападки от страна на две парламентарни групи към служебното държавно управление.

Венко Сабрутев от Политическа партия съобщи, че служебният кабинет отхвърля да внесе нов бюджет, с който да се оправим с множеството рецесии, като съгласно него това е в прорез с Конституцията. Той уточни, че кабинетът се е похвалил с направени три бюджета, само че нито един не е импортиран и даже от министерство на финансите са си разрешили да плашат с недостиг. " Отказът значи: заледяване на приходите идната година. Липсата на съответен бюджет ще има отрицателен резултат върху лечебните заведение ", сподели още той.

Искрен Митев от Политическа партия сподели, че служебният кабинет не е отговорен и уточни, че единственият провинен е президентът Румен Радев. " Български жители, когато нямате пари да купите подарък за децата си за Коледа, сещайте се Румен Радев ", безапелационен е той.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия пък изиска съвещанието на депутатите да се излъчва директно по Българска национална телевизия 2 и БНР. Предложението беше признато със 118 гласа " за ".

Служебният министър председател Гълъб Донев отговори на нападките към служебния кабинет и уточни: " Удобно е да се нападна служебното държавно управление, в миг, в който то прави всичко допустимо, с цел да минимизира вредите. Това, което служебното държавно управление прави и ще продължи да прави е да подсигурява спокойствието и сигурността на българските жители. ", акцентира той. Донев увери, че жителите ще бъдат на топло през зимата, тъй като те работят по това по транспарантни процедури, които могат да бъдат проследени.

" Обвиненията към служебното държавно управление са безпочвени и един популизъм, който цели нещо друго, а не главната задача на този парламент да излъчи държавно управление. Основната задача на служебното държавно управление беше да прегледа и да позволява проблеми на българските жители, е направихме го. Служебното държавно управление подсигурява сигурност на страната, отопление и осветяване. Не мога да си разреша да чувам упреци към служебното държавно управление, тъй като реши всички проблеми, които завари страната. Служебното държавно управление взема решение само основаните проблеми и проблемите на българските жители, с цел да могат да живеят умерено ", разяснява Донев.

След намесата на служебният министър председател Гълъб Донев в дебатите на народните представители, разногласията по това дали да се удължава бюджета или да се внесе нов продължиха с цялостна мощ.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев сподели, че в опита си служебният кабинет да не внесе бюджет - тъй като по този начин било по-отговорно, страната ще натрупаме повече разноски, които служебното държавно управление даже не биха могли да предвиждат. " Най-големият проблем е, че като гласуваме този закон на първо четене, вие няма по какъв начин да го изтеглите от Народното събрание. Още не е късно, изтеглете този закон преди да е гласуван на първо четене и вкарайте същински бюджет ", акцентира той.

Лидерът на левицата, Корнелия Нинова пък изиска декларацията на Политическа партия с искане за нов Бюджет за следващата година да бъде включена в дневния ред на съвещанието.

Александър Иванов от ГЕРБ уточни, че Политическа партия са създали по този начин, че българите да обеднеят и подсети, че предходната година ГЕРБ са поискали да не се удължава бюджета, а да се внесе нов бюджет. " Излизате и четете морал на служебния кабинет, аз това не го разбирам ", сподели той.

Асен Василев от Продължаваме промяната предложи да оставят гласуването за снадки Бюджет за 2023 година за на следващия ден, само че предлагането му беше отхвърлено със 123 гласа " срещу ", 75 гласа " за " и 1 " въздържали се "

Делян Добрев от ГЕРБ сподели, че би трябвало да има нов бюджет, само че акцентира, че той би трябвало да бъде импортиран от ново държавно управление. " Би било неверно служебното държавно управление да внесе в нов бюджет ", безапелационен е той.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия пък сподели, Законът за обществените финанси не прави разлика сред постоянно и служебно държавно управление. " Българите чакат поддръжка от страната, ще я получат, само че не в предстоящите размери ", сподели той и означи, че хората в най-неравностойно състояние ще платят най-високата цена.

Венеция Ангова от " Продължаваме промяната " упрекна ГЕРБ в " насъскване " на " Възраждане " против Политическа партия.

Цончо Ганев от " Възраждане " се обърна към Ангова и акцентира, че те имат поредна позиция по отношение на свършеното от Политическа партия. " Пълна загуба на време за нашата страна и стопански колапс за страната поради вашето ръководство ", уточни той.

Мартин Димитров от " Демократична България " изясни, че е доста по-обезпокоително, че не се разисква влизането ни в Шенген и Еврозоната, а се разисква хартиена бюлетина. " Ние от Демократична България желаеме да кажем, че в случай че желаеме по-висок напредък, по-високи приходи, дано се фокусираме върху промените. За да бъдем сполучливи, би трябвало в комплицираната обстановка на 2023г., ние би трябвало да сме сполучливи,а това зависи от работата на Народно събрание ".

Александър Иванов от ГЕРБ уточни, че се намираме в необикновена обстановка и тя е такава, тъй като в нея сме за повторно. " Склонен съм тази зала да преглежда Закон за държавния бюджет, когато има образувано държавно управление. Тук лъч вяра ми дават думите на Демократична България. Не изгубвам вяра, че в границите на това Народно събрание може да се откри коалиция на разсъдъка ", съобщи той.

След 30-минутна отмора започва плануваното за през днешния ден изключителното съвещание на Народното събрание, на което би трябвало да бъдат прегледани удължаването на бюджетите на Държавното публично обезпечаване, на Здравната каса и на Държавния бюджет. Днес ще се организира и анулираният в петък надзор върху изпълнителната власт.

Точно в 10:00 ч. депутатите събраха кворум и започнаха. Но Иван Ченчев от Българска социалистическа партия настоя да бъде извикан целият състав на Министерски съвет поради разискването на бюджета и изиска 30 минути отмора, с цел да може това да стане. Неговата молба беше задоволена от ръководителя на Народно събрание Вежди Рашидов и съвещанието прекъсна още в самото начало. След това депутатите продължиха работа по дневния ред, а министър председателят Гълъб Донев пристигна в зала.

Депутатите отхвърлиха предлагането на съпредседателя на " Продължаваме промяната " Асен Василев работното време на Народното събрание да завърши с разискването и дебатите на законопроекта.

Първа точка е първото гласоподаване на Законопроект за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

С него се удължава действието на бюджета за тази година, както и на тези на ДОО и НЗОК, обезпечава се продължаващо финансиране на редица обществени и други заплащания, както и се продължава действието на политиките и ограниченията, надградени с актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 година Законопроектът разрешава всички системи да действат до момента в който постоянно държавно управление сформира план на бюджет въз основа на управническата си стратегия, се споделя в претекстовете на вносителя - служебното държавно управление. Запазени са настоящите данъчни облекчения и понижени данъчни ставки за интервала, за който са утвърдени от Народно събрание.

Заплатите, пенсиите, обществените заплащания се финансират на достигнатите равнища към декември 2022 година Създадена е опция да се правят всички заплащания по Плана за възобновяване и резистентност, както и по оперативните стратегии на Европейския съюз. Предвидени са благоприятни условия за финансиране при незабавни и неотложни условия като бедствия, Коронавирус 19, миграционен напън и други.

При липса на ръководещо болшинство все още се резервира фискалната позиция такава, каквато е при целогодишно деяние на признатите политики и ограничения от предходното постоянно държавно управление и Народно заседание. Предлага се и да бъде непокътната опцията за потребление на ваучерите за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане за възнаграждение и на употребени за битови потребности електрическа и топлинна сила, природен газ и вода, на действия, реализирани от културни организации по Закона за протекция и развиване на културата, на показ на филми според Закона за филмовата промишленост и на туристически услуги според Закона за туризма.

По-рано бюджетната комисия в Народно събрание одобри на второ четене част от промените в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, импортиран от Министерски съвет. В Законопроекта се показва, че след приключване периода на деяние на схемата за държавна помощ под формата на данъчно облекчение, представляващо държавна помощ за районно развиване, към Европейската комисия е подадено съобщение за нова скица за държавна помощ, с която да се резервира същността на данъчното облекчение, работило до 31 декември 2021 година, и да се ползва през новия програмен интервал. Целта на схемата за държавна помощ е поощряване на вложенията за индустриална активност в общини с безработица с или над 25 на 100 по-висока от междинната за страната, както и понижаване на безработицата в тези общини посредством обезпечаване на избрана претовареност.

Във връзка с това със законопроекта се предлага данъчното облекчение, представляващо държавна помощ за районно развиване под формата на преотстъпен налог, да се дава единствено за план за първична инвестиция, която е със същия обсег както за интервала 2015 година - 2021 година, на данъчно задължено лице, което е микро-, малко или приблизително дружество (МСП). По този метод ще продължи насърчаването на вложенията за индустриална активност в общини с безработица със или над 25 на 100 по-висока от междинната за страната, както и намаляването на безработицата в тези общини посредством обезпечаване на избрана претовареност. Схемата ще се ползва за всички райони в страната с по-широкия обсег на първична инвестиция. Също по този начин схемата при утвърждение от страна на Европейска комисия ще продължи да се ползва по подобен метод на настоящата до 31 декември 2021 година скица за помощ. Целта на новата скица е да продължи да се дава данъчно облекчение под формата на държавна помощ за районно развиване, което да е съобразено с променените условия на Европейската комисия и което да се опира на данъчното облекчение.

Днес би трябвало да се организира и парламентарен надзор. Според програмата му в него присъединяване би трябвало да вземат служебният министър председател Гълъб Донев и още 10 министри.

Донев ще би трябвало да отговори на три въпроса, като един от тях е от водача на левицата Корнелия Нинова. Тя желае да получи отговор за позицията на служебното държавно управление, че България е " пред война ". Донев ще дава отговор на още два въпроса – за осъществената от регионалния шеф на област София продажба на парцел – частна държавна благосъстоятелност и за сигнал за корупция против регионалния шеф на област Хасково.

В контрола ще вземат участие още Сашо Пенов, длъжностен министър на образованието и науката, министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, на финансите Росица Велкова-Желева, на спорта Весела Лечева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР