На никого в момента не е забранено да си говори

...
На никого в момента не е забранено да си говори
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: Последните 30 дни ще са решаващите за изхода на евроизборите

На никого сега не е неразрешено да си приказва по медиите каквото си желае. Трудно е да се каже какво ще се случи до предизборния интервал, тъй като остават 40 дни до вота за Европейския парламент.

Надявам се да гласоподават повече хора, тъй като на европейски избори гласоподават обичайно по-малко гласоподаватели. Досега е имало три сходни вота от 2007 година насам. При първите избори гласоподаваха под 2 млн. души, до момента в който през 2009 година гласа си дадоха към 2,5 млн. гласоподаватели. На последните избори гласоподаваха 2,2 млн. души. Сега бих се радвал, в случай че броят на бюлетините още веднъж отиде към 2,5 млн. и повече ".

Това сподели пред Faktor.bg проф. Михаил Константинов, който оглавява компанията " Информационно обслужване ". Тя е и единственият претендент в състезанието за обработка на изборните резултати.

" В България изборите са по-скоро вътрешно ориентирани. Надявам се от партийните управления да вкарат значимите европейски тематики в дебата. В последна сметка, не може да сведем вота до вътрешно политически проблеми. Бих се радвал да чуя европейски спор, който към този момент липсва. Нека не забравяме, че последните 30 дни са решаващи и може би тогава българските политически партии ще вкарат дейните европейски тематики в дебатите ", сподели още Константинов.

" Днес изтича срокът за подаване на офертите за машинното гласоподаване. Трябва да забележим кой е подал предложения. Подобно гласоподаване в Европа няма, само че както се споделя – да му пожелаем триумф. Възможно е всичко, което не опонира на законите на физиката. Такова е гласуването с бюлетини.

В Европа сходен избор съвсем няма и не е станало нищо ужасно. Спирам да приказвам към този момент какво е положително или неприятно и дано да вършат каквото желаят. Само ще напомня, че ние ще бъдем единствената страна с сходно гласоподаване. В Белгия има сходно нещо. Можем да обобщим, че към 2% гласоподава с машини.

Този % леко ще се усили с българското население. Интернет гласоподаване има в Естония и в няколко кантона в Швейцария. Очевидно Европа е „ по-глупава “ от нас и „ по-ниско софтуерна “, и по тази причина няма машинно и електронно гласоподаване, а ние сме „ умници “, разяснява политическият анализатор.

" Ако администрацията си гледа работата съзнателно, няма да има мъртви души. С тях обаче може да се злоупотреби, в случай че някой който е в чужбина, го отбележите, че е дал своя вот. Празните имена срутват доверието в изборния развой.

Хората си споделят, че има „ мъртви души “ и не вървят да гласоподават. Начинът, с който можем да се преборим с това „ събитие “, е дейна регистрация. Аз предлагам да се употребява френският модел – всяка година имате право да се регистрирате за изборите за идната година. Ако не го извършите, нямате право да гласувате ", добави Михаил Константинов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР