На извънредна среща след заседанието на Съвета на министрите по

...
На извънредна среща след заседанието на Съвета на министрите по
Коментари Харесай

Подкрепа от еврокомисар: Ще удължат ли забраната на украински внос

На изключителна среща след съвещанието на Съвета на министрите по земеделие на Европейския съюз (ЕС), извършено през вчерашния ден в Брюксел, еврокомисарят Януш Войчеховски е изразил изрично мнение, че „ заради големия напън върху пазарите в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария желаното от тях удължение на възбраната за безмитния импорт за някои култури е важно да бъде продължена ”. Това заяви през днешния ден за Синор.бг зам. министърът на земеделието Георги Събев във връзка към момента импровизирано взетото решение от Съвета на Европейски Съюз за отбрана на земеделските производители, потърпевши след началото на войната в Украйна. Сега настоящата възбрана изтича на 5 юни, само че някои от страните вд Европейски Съюз са срещу нейното удължение.

„ Въпреки че през вчерашния ден не се стигна до публично мнение, персоналното ми мнение е, че в Европейската комисия се работи интензивно в интерес на земеделците в нашите 5 държави и скоро ще има решение ”, уточни още Събев. Той се базира и на изнесената от еврокомисаря Войчеховски статистика, съгласно която през 2021 година, преди войната в Украйна тази страна е внасяла в Европейския съюз зърнени култури за 7 милиарда евро. След въвеждането на безмитните коридори от пролетта на предходната година този импорт е повишен на 13 милиарда евро, като от тях цели 5 милиарда са осъществени в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Ето за какво и натискът върху въпрешните пазара е голям.
-->
Също през вчерашния ден зам. министър Събев още веднъж е изразил българската позиция, съгласно която родните зърнопроизводители упорстват отвън финансовата поддръжка да бъде открито стабилно решение в дълготраен проект за конкурентоспособността и оцеляването на фермерите в петте страни. „ За България е от значително значение гарантирането на директната функционалност на коридорите на солидарността към други страни членки и трети страни ”, е показал зам. министърът.

Във връзка с въведената с правилник превантивна мярка, засягаща вноса на пшеница, царевица, рапично и слънчогледово семе, Георги Събев посочи, че от решаващо значение е Европейската комисия да продължи да следи вноса на други чувствителни селскостопански хранителни артикули от Украйна и в случай че се наложи, да бъдат въведени бързо превантивни ограничения. Ясна наклонност за усложнения на пазара има освен при млякото, млечните артикули и пчелния мед, само че и в останалите подсектори на отглеждането на животни, добави българският аграрни заместник-министър.

Какво още желаеха 5 страни в Европейски Съюз?

„ С оглед на тежката обстановка в бранша, подбудена от войната в Украйна, призоваваме за изменение на Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии и преход в поддръжка на стопанската система “, изясни Георги Събев. Той напомни, че при актуалните условия на Кризисната рамка нормативно избраният таван не разрешава по-големите стопанства в бранша да бъдат обезщетени съответно за увеличените разноски за развъждането на аграрни култури и селскостопански животни, което ще ги сложи в по-неблагоприятна позиция по отношение на останалите стопанства.

На съвещанието бе разисквано предлагането на Хърватия за промени на сегашни търговски практики, свързани с търговията със замразени артикули, в частност замразено месо. „ Запознаването на потребителите с продължителността на интервала, в който могат да съхраняват другите типове замразено месо, може да предотврати хранителни отравяния и други рискове, свързани с сигурността на храните “, сподели Георги Събев. Той уточни, че България поддържа предлагането и смята, че следва да се подхващат подобаващи действия за контролиране на въпроса със периода на валидност на замразеното месо на равнище Европейски Съюз.

Друга тематика, по която европейските аграрни министри обмениха отзиви, е предлагането за правилник за опаковките и отпадъците от опаковки и аспектите на законодателното предложение, свързани с сигурността на храните и разхищенията на храни. За България е предпочитано премахването на рисковите и нездравословните субстанции и поощряване на повторната приложимост на опаковките да бъде придружено от застраховане на проследимостта, като се регистрира и въздействието на нездравословните субстанции върху човешкото здраве и околната среда.

Неблагоприятните климатични условия в някои от европейските страни също бяха измежду обсъжданите тематики. Заместник-министър Събев показа, че намаляването на снеговалежите в България също съставлява риск.  И разяснява, че спадът в производството на значими аграрни култури основава риск за продоволствената сигурност на хора и животни и е причина за мощен инфлационен напън. Страната подкрепя  предлагането да бъде нараснало нивото на предплатените заплащания за директните заплащания.

Земеделските министри в Съюза разискаха и тематиката за съглашение за свободна търговия Европейски Съюз – Австралия. България смята, че стремежът към балансираност в комерсиалните договаряния ще докара до изгоди освен за сраната, само че и за Европейски Съюз. „ При импорт на селскостопански артикули в Съюза от трети страни следва да бъдат спазвани идентични на високите стандарти на Европейски Съюз, с които европейските производители се преценяват, в региона на околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните условия. За България основна остава отбраната на артикули с географски означения на територията на Австралия. В тази връзка благодаря на Европейската комисия за включването и отбраната на ЗГУ Българско розово масло и ЗГУ Стралджанската мускатова ракия в това съглашение за свободна търговия на Европейски Съюз “, каза в умозаключение българският аграрни заместник-министър Георги Събев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР