Общо петима души загинаха под Еверест (8848.86 м) в рамките

...
Общо петима души загинаха под Еверест (8848.86 м) в рамките
Коментари Харесай

Петима загинаха под Еверест за денонощие

Общо петима души починаха под Еверест (8848.86 м) в рамките единствено на денонощие. A от началото на мусонния сезон, който е най-активният за изкачвания в Хималаите, смъртните случаи под Покрива на света са седем.
На 21 май сутринта бе обявено, че двама алпинисти са паднали и са починали покрай Стъпалото на Хилари. Потвърдено е, че жертвите са британецът Дениъл Пол Питърсън и съпътстващият го Хас Тенджи Шерпа. На слизане към долните лагери от върха, който са изкачили в 4:40 ч. сутринта на 21 май, под тях се е срутила част от снежната завивка на Стъпалото на Хилари и те са паднали в бездната.
Според известието, единствено бързата реакция на Нга Тенджи Шерпа и Пасанг Шерпа от Summit Force Pvt Ltd е предотвратила повече жертви при сриването. Те са съумели да измъкнат няколко други индивида от групата, попаднала в бедствието.
Няма и 24 часа по-късно пристигна вестта за други три жертви под Еверест. Първо стана ясно, че в палатката си в Лагер 3 е умрял румънският планинар Габриел Табара. Той е бил там в очакване на положително време за офанзива на прилежащия Лхотце (8516). Засега не е известна повода за гибелта му, работи се по версията за височинна болест.
А по същото време пристигна вестта и за изгубването на кениеца Черуйот Кируи и неговия лидер Науанг Шерпа. Контактът с тях е загубен, когато са се намирали малко под връхната точка на Еверест.
Кируи, който работи в банка, се е опитвал да се изкачи без спомагателен О2. Според Мингма Шерпа, президент на компанията Seven Summit Treks, той се е държал " много извънредно " със своя лидер Науанг тъкмо преди да бъде загубен контактът с тях. Seven Summit Treks е изпратила двама спасители шерпи да ги търсят, само че от изчезналите няма и диря.
Така общият брой на жертвите под Еверест този сезон набъбна до седем. На 13 май двама монголски алпинисти - Усукджаргал Цедендамба и Превсурен Лхагваджав починаха на слизане от върха.
Преди началото на актуалната акция от опити за нанагорнище на Покрива на света под него бяха регистрирани общо 327 смъртни случая, започвайки от 1922 година От жертвите 199 са чужденци и 110 шерпи, като измежду починалите има и двама българи - Христо Проданов през 1984 година и Христо Христов през 2004 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР