На българския пазар се продава риба, която надвишава опасните за

...
На българския пазар се продава риба, която надвишава опасните за
Коментари Харесай

Откриха цаца с олово на пазара

На българския пазар се продава риба, която надвишава рисковите за здравето стойности на наличие на олово. Това сподели инспекция на организацията "Активни потребители”.

В изследването и са включени 12 марки замразена риба, закупени от няколко търговски вериги. Всички те са вносни артикули и се оферират на нашия пазар от търговци, а не от компании, занимаващи се с улов.

Анализът на риска демонстрира, че в замразените храни се чака главната евентуална заплаха да е наличие на наднормени количества тежки метали.

Нивата на трите най-често срещани в рибите тежки метали (олово, кадмий и живак) е несъмнено в лаборатория с потребление на референтен способ (ICP – MS). Допълнително е оценена информацията показана на етикетите.

Само една от 12 търговски марки е негодна за консумация поради наднормено наличие на тежки метали, само че проблематични са още три марки.

Повишено наличие на олово (0,331 mg/kg) е открито при замразена цаца, уловена в Балтийско море от компания от Латвия и по-късно пакетирана и импортирана в България от румънска компания.

Още две проби скумрия уловени в Атлантика и Тихият океан имат високи стойности за олово.

Измерването на кадмий демонстрира повишени равнища в замразената цаца от Балтийско море.

При тестване на живак е открит в три, хек от Северозападен Атлантик, скумрия от Атлантика и цаца от Балтика.

Като цяло рискова за хората е единствено цацата, а при други три проби следва да се подхожда с нараснало внимание и от организацията "Активни консуматори " предизвестяват да се ограничи тяхната консумация.

Проучването на "Активни консуматори “ открива проблеми и с етикетирането на продуктите. Нарушение се открива при две търговски марки, които са с изминал период на валидност, освен това с повече от три месеца. Това са Пангасиус продаван в Кауфланд и Талапия от Метро.

При четири търговски марки се открива прибавяне на спомагателна вода и софтуерни добавки (фосфатни соли).

Според данните за произхода на нечистата с тежки метали риба преди всичко е Испания. С генезис от тази страна са докладвани 534 случая на тежки метали. Вероятно се дължи на обстоятелството, че рибата от Испания се лови в нечисти с индустриални и битови боклуци региони на Атлантическия океан и Средиземно море.Следващи в класацията са страни от Азия – Виетнам, Индонезия, Сингапур и други

Замърсяването на риба с тежки метали е една от най-сериозните рискове в храните. Това постанова реализиране на непоколебим надзор на пазара на всички морски храни, както и поправяне на навиците и диетите на някои консуматори с цел да се понижи риска от струпване на тежки метали.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР