На 6 януари честваме Богоявление или Йордановден. Според православието това

...
На 6 януари честваме Богоявление или Йордановден. Според православието това
Коментари Харесай

Програма за отбелязване на Богоявление в Пловдив

На 6 януари честваме Богоявление или Йордановден. Според православието това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Затова и ритуалите са свързани точно с освещаването на водата и кръста. Денят 6 януари стартира с празнична Богоявленска литургия. Освещава се водата в храма, а по-късно и водоемите във всеки завършек на страната. Това се случва откакто свещениците хвърлят кръста в ледените води. Народното вярване гласи, че който хване и извади кръста от водата ще бъде здрав през цялата година. Затова е станало традиция на този ден мъжете да без боязън да се гмуркат в ледените води

На 6 януари се освещават бойните флагове и знамената светини на Българската войска. Знамената на Българската войска назоваваме " светини ", защото върху тях е изобразен светият кръст, изписани са свещените думи, като " С нас е Бог ". Те се освещават годишно и са знак на честност, чест и героизъм. Чрез осъществяване на ритуала се смята, че Божията берекет ще освещава, управлява и изпълва с плодородни сили всички, които водят война под тези флагове.

Ритуалът на освещаването на военните флагове на Българската армия има дълбоки исторически корени. Първото историческо удостоверение за този обред е за освещаване на бойните флагове преди победната борба на цар Симеон I Велики над византийските войски при река Ахелой през 917 година. Водени от вярата, че нищо положително и потребно не можем да сторим без Бога и плодородните сили, които по молитвите на светата Църква ни изпраща Той, този водосвет се служи и до през днешния ден. Традицията продължава до рухването на България под османско господство. След Освобождението традицията е възобновена и се прави годишно до 1946 година. Отново ритуалът по освещаването на бойните флагове е възобновен през 1993 година Камбанен звън ознаменува тържествения водосвет.

Историческите обстоятелства сочат, че нито един пряпорец на българска войскова част не е бил пленяван от непознати войски. За сметка на това в музеите у нас има 62 пленени от българските воини флагове на непознати армии – турски, румънски, съветски и други Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската войска.

В Пловдив, 174-та годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде празнувана от 13.15 часа пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина.

В ритуала, проведен от Община Пловдив, ще вземат участие почетни формирования от Пловдивския гарнизон - Военен духов оркестър, внушителен взвод, венценосци и комитет " Родолюбие “. В церемонията ще вземат участие Кметът на Община Пловдив, Народни представители, Областният шеф на област Пловдив, Ген.-майор Явор Матеев - пълководец на " Съвместното командване на специфичните интервенции ", Председателят на Общински съвет – Пловдив, представители на Областната администрация, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация, Общественият медиатор на Община Пловдив, представители на армията, политически и публични организации, жители и медии.

Личен празник имат носещите имената: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Ето програмата по часове:

9:30 часа - Света литургия в катедралния храм “Успение Богородично “, Пловдив

12:00 часа - Освещаване на бойните флагове на Пловдивския гарнизон от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай пред катедралния храм “Успение Богородично “, град Пловдив.

12:10 - 12:30 часа - Литийно шествие, водено от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, Кмета на Община Пловдив, Областният шеф, Председателят на ОбС-Пловдив, Ген.-майор Явор Матеев - пълководец на " Съвместното командване на специфичните интервенции " и други публични лица

Маршрутът потегля от катедрален храм " Успение Богородично “ по ул. " Криволак “, " Железарска “, бул. " Цар Борис III Обединител “ до Водната палата и построената за задачата сцена.

12:30 часа - Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще извърши Богоявленски водосвет на р. Марица.

13.15 часа – Честване на 174-тата годишнина от рождението на Христо Ботев пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина. Поднасяне на венци и цветя.

Слово - Марина Узунова, ученичка в 11 клас, ръководител на Ученическия парламент на ЕГ " Пловдив ". Водещ - бъде Мария Генчева- актриса в Драматичен спектакъл Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР