Читалището носи особена светлина, на кандилото пред иконата, която никога

...
Читалището носи особена светлина, на кандилото пред иконата, която никога
Коментари Харесай

Йотова: Българското читалище носи светлината на кандилото пред иконата и никой не може да я загаси

Читалището носи особена светлина, на кандилото пред иконата, която в никакъв случай не гасне и никой не може да загаси. За страдание, през днешния ден хора без биография, само че с мимолетна власт, настояват, че българските читалища са единствено история. Със мощен глас им споделяме, че едно българско читалище в никакъв случай не може да бъде затворено с катанец, противоположното значи да заключим душите си на българи. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства участниците и гостите на тържествения концерт по случай 130-годишнината на читалище " Св. св. Кирил и Методий " в Тополовград, оповестиха от прессекретариата на президента.

За дейната активност за предпазване и разпространяване на българската нематериалност и просвета Йотова връчи на читалището почетния плакет на вицепрезидента. Илияна Йотова беше удостоена от читалищното настоятелство с плакет за извънреден принос и посветеност на читалищното дело в Тополовград.

" Мъдри държавници са знаели, че след Освобождението с култура и просвета ще основат Третата българска страна. Два пъти изтривана от международната карта, България е възкръсвала посредством духовността, просветата и културата. Когато тук са пристигнали османските орди, българите не са пазили скъпите украшения и облекла, а книгите в манастирите. Благодарение на вярата, словото и книжовността оцеляваме през вековете ", уточни вицепрезидентът.

" За 130 години доста хора, отдадени на познанието и културата, са оставили своята следа в читалище " Св. св. Кирил и Методий ". Историята на българските читалища е историята на самочувствието ни на българи “, акцентира в приветствието си Йотова.

Вицепрезидентът поздрави присъстващите с идния Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. " Княз Борис притежаваше прозрението на същински общественик и приюти гонените Кирило-Методиеви възпитаници, тъй като знаеше, че тези мъченици носят книжовност, език, еднаквост, цяла духовна империя. Учени от целия свят споделят, че след гръко-византийската просвета, след римо-латинската цивилизация идва една друга мощна духовна цивилизация – българо-славянската ", посочи Илияна Йотова, като означи, че България малко разпространява тази просвета по света. Тя уточни, че от тайните на духовното ни завещание черпим мощ, с цел да разбираме днешния ден и да можем да чертаем бъдещето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР