Близо 60 са представителите на различни стартъпи, на малки и

...
Близо 60 са представителите на различни стартъпи, на малки и
Коментари Харесай

При голям интерес стартира форум за иновации във Варна

Близо 60 са представителите на разнообразни стартъпи, на дребни и междинни предприятия, откриватели, спинаути, възпитаници и студенти  от района на област Варна, участници в двудневния конгрес " КОСМОС, ИНОВАЦИИ, СТАРТЪПИ “ – Варна 2024.

Той беше открит тази заран във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров “ - първата от трите местоположения, в които се организира форумът, проведен от Областна администрация – Варна, Технически университет – Варна, Висшето военно морско учебно заведение, с поддръжката на Европейския съвет по нововъведения, Български Бизнес Форуми  и Министерството на нововъведенията и растежа.

Форумът откри  регионалният шеф професор Андрияна Андреева, която приветства участниците, като водачи, които основават бъдещето, а не го чакат. И добави, че напълно всекидневно стана в дневния ред на хората от бизнеса да влизат високите достижения на революционните, на галактическите технологии и нововъведенията, а младите компании, които създават характерни артикули или оферират решения на характерни проблеми, които назоваваме " стартъпи “, са към този момент фундаментална част от корпоративния свят.

Приветствие към участниците във форума направиха и другите уредници на събитието - ректорът на ТУ-Варна проф. доктор Драгомир Пламенов, кап. I сан Недко Димитров, декан на Навигационния факултет на ВВМУ, зам. кметът на община Варна Павел Попов, както и Димитър Иванов – член на борда на Европейския съвет по нововъведенията.

Всеки един от тях изрази убеденост, че този ослепителен образец за съдействие сред институциите, академичната общественост, представителите на бизнеса, на откривателите, и на стартъпите във Варна, ще разреши на морската столица да води самодейна политика за осъществяване на академична подготовка, научни проучвания и стартъпи, съобразени с най-новите трендове в региона на галактическите технологии и нововъведения.

Райчо Райчев – шеф на  българската галактическа компания EnduroSat и първият от лекторите във Форума е измежду най-разпознаваемите млади водачи, разрастващи новите  галактически технологии у нас. ЕндуроСат бе учредена през 2015 година и към този момент е измежду топ 5 най-хубави микроспътникови компании в света. Първият нано спътник, създаден от компанията “ЕндуроСат Уан " бе изстрелян през 2018 година и от този момент до момента бяха изпратени в космоса още пет задачи. Последната от тях, “Тайфа-1 ", бе издигната по поръчка на Кенийската галактическа организация и SayariLabs, и бе изстреляна с ракета “Фалкън 9 " на 15 април 2023 година.

Райчев е безапелационен, че светът е все по-близо до фантазията да създадем Космоса универсално налично място и уточни, че 70% от вложенията, свързани с галактически технологии, нововъведения и открития са в ръцете на частни вложители. " Истинска гражданска война следим в целия галактически бранш, сподели Райчев и посочи, че понижават освен разноските за изстрелване на ракети в орбита, които могат към този момент да се употребяват неведнъж, само че нововъведенията навлизат в спътниците за наблюдаване. В наши дни Ендуро Сат сглобява един спътник единствено за няколко часа.

Споделената услуга за изстрелване и интервенции в космоса, която компанията предлага рационализира галактическите интервенции като покрива всички аспекти от процеса - от включване и изстрелване в орбита на потребни товари  до надзор и ръководство на данни посредством банален потребителски облачно основан интерфейс. Целта е да даде подтик на галактическите нововъведения посредством обезпечаване на елементарен достъп до космоса за далновидни бизнесмени, учени и технолози.

Този нов достъп до галактически данни ще окаже и позитивно влияние върху околната среда, защото ще са нужни по-малко неголеми спътници, което ще понижи галактическите парчета, добави шефът на Ендуро Сат, който се надява в България да се сътвори галактически стопански бранш.

В директна  on-line с участниците във форума Стела Ткачова, програмен управител за галактически системи в Европейския съвет по нововъведения, показа най-актуалните провокации пред одобряването на галактическите технологии и промишленост в Европа.

В следобедните часове доктор Албена Куюмджиева - чиновник по политиките в Европейски съвет за нововъведения ще се опита да подтиква новаторския капацитет на откриватели, спинаути, дребни и междинни предприятия и стартъпи и да насърчи присъединяване им в стратегиите на Европейската комисия, по-специално тези на Европейския съвет по нововъведенията.

По-късно Светослава Вангелова и Петя Пиперкова от дирекция " Политики и разбори “ в Министерство на нововъведенията и растежа ще показват политиките на министерството в региона на космоса и по-точно параметрите на Плана за европейска кооперираща страна сред държавното управление на Република България и Европейската галактическа организация.

Утре форумът продължава от 10,00 часа в заседателната зала на Областна администрация – Варна с кръгла маса - Европейско Финансиране на Дълбоко Технологични Компании, в която с изключение на доктор Албена Куюмджиева и Димитър Василев от Европейския съвет по нововъведенията, присъединяване ще вземе и Радослав Ризов – шеф на основна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност “.

В 13,00 часа в ТУ – Варна форумът ще продължи с Кръгла маса - Европейско Финансиране на Изследователи и Научни Изобретения, а полемиките ще продължат с присъединяване и на доцент Галина Момчева от Институт по математика и информатика към Българска академия на науките и на доцент доктор Христо Ненов - заместник-ректор " Научна активност и електронно ръководство " на Технически университет Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР