На 3 октомври Българската православна църква почита Свети Дионисий Ареопагит,

...
На 3 октомври Българската православна църква почита Свети Дионисий Ареопагит,
Коментари Харесай

Днес имен ден празнуват Денислав и Денислава

На 3 октомври Българската православна черква уважава Свети Дионисий Ареопагит, а всички, които носят имената Денис, Денислав и Денислава, през днешния ден честват имен ден.

Свети Дионисий е един от първите покръстили се в Атина, а с Христовата религия го среща деятел Павел. Светецът повярвал в Христа след забележителната проповед на деятел Павел срещу езичниците.

Според свещеното поверие, откакто Дионисий приема християнството става един от сподвижниците на деятел Павел. Двамата изнасят проповеди първо в Галия, а по-късно във Франция.

Като излизал от Атина, деятел Павел срещнал кьорав човек. С ръката си направил кръст над него и индивидът прогледнал. Като го видял щастлив, апостолът му поръчал да отиде при Дионисий и да му напомни за неговото предпочитание да стане член на Христовата черква.

Чудесното излекуване на слепия човек убедило още повече Дионисий в истинността на християнската религия. И той приел кръщение с цялото си семейство.

Светецът написа и няколко съчинения, отдадени на вярата, За Божите имена, За небесната подчиненост, За църковната подчиненост, За Успението на Божията майка и За гибелта на деятел Петра.

 Свети Дионисий Ареопагит

За тези съчинения се приказва едвам при започване на VI век, като се счита, че тези писания оказват голямо въздействие върху полемиките на християнския изток и запад.

До края на живота си светецът е изнасял проповеди дружно с двама свои възпитаници, само че през 96 година е хванат от император Дометиан и посечен свиреп пред тълпата.

Денислав и Денислава през днешния ден честват, носейки гордо името на този светец.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР