На 23 март за 73-ви път се отбелязва Световният ден

...
На 23 март за 73-ви път се отбелязва Световният ден
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на метеорологията

На 23 март за 73-ви път се отбелязва Световният ден на метеорологията –дата, на която през 1950 година се основава Световната метеорологична организация.

Историята стартира доста преди 1950 година -на 14 ноември 1854 година, едно непредвидимо събитие нанася тежко проваляне на англо-френския флот в разгара на Кримската война – една от най-силните стихии, регистрирани в Черно море , която потопява флотилията на съдружниците до град Балаклава, през днешния ден квартал на гр. Севастопол. Направеният извод е, че в случай че е съществувала работа, която да събира всекидневно и навреме метеорологични сведения от другите страни, придвижването на бурята би могло да се наблюдава и да се избегнат големите загуби на флота. Така, през 1856 година се заражда концепцията за основаването на служби за времето, които да провеждат непрекъснати наблюдения и разпространяване на метеорологичните данни. Днес, Световната метеорологична организация (СМО) е междуправителствен съюз на 193 държави-членки и територии и е една от профилираните организации на Организация на обединените нации в региона на метеорологията, климата и хидрологията. Всяка година СМО и членуващите в нея страни и територии означават Световния ден на метеорологията с разнообразни тематики и послания.

Темата за 2023 година е „ Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията “ и е обвързвана с отговорността ни пред бъдещите генерации. Това е ден, в който се прави равносметка за заслугата и приноса на научните постижения и експертизи, свързани с времето, климата и водите. В годината на „ Фундаменталните проучвания за стабилно развиване “, оповестена от Организация на обединените нации, тези тематики акцентират нуждата от повече инвестиции във фундаментални проучвания в международен мащаб и на национално равнище като основа за всички нововъведения и устойчиви решения за справяне на човечеството с рисковете, свързани с измененията на климата и незадоволителните водни запаси.

Избраната тематика за 2021 година беше Океанът, нашият климат и времето. Темата не бе инцидентна, а във връзка началото на Десетилетието на океанологията за стабилно развиване (2021-2030) на Организация на обединените нации .

Океаните заемат 71% от територията на Земята.

Официалната тематика за Световния ден на метеорологията през 2022 година бе „ Ранно предизвестие и ранно деяние. Хидрометеорологична и климатична информация за понижаване на риска от бедствия “. Чрез тази тематика се акцентира, че за намаляването на вредите от естествени бедствия е значима освен настоящата информация за атмосферните процеси, само че и климатичните разбори на дългогодишни данни за околната среда. Този акцент е изключително значим и заради обстоятелството, че Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации (с Резолюция на 2 декември 2021 година разгласи 2022 година (01.07.2022 -30.06.2023) за година на фундаменталните науки за стабилно развиване.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР