В Америка са нервни, страхуват се да изостанат от КитайСтудената

...
В Америка са нервни, страхуват се да изостанат от КитайСтудената
Коментари Харесай

За военните разходи в света. Започва нов рунд от надпреварата във въоръжаването

В Америка са нервни, опасяват се да изостанат от Китай

Студената война, траяла от края на Втората международна война до разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, постоянно се назовава конкуренция във въоръжаването. Основните участници в конкуренцията във въоръжаването бяха Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. На страната на Съединени американски щати беше военно-политическият блок на НАТО, на страната на Съюз на съветските социалистически републики бяха страните от Варшавския блок.

Целта на конкуренцията във въоръжаването от всяка страна беше да се реализира коренно военно предимство, изключително във връзка с нуклеарните оръжия. Освен това, налагайки конкуренция във въоръжаването на Съветския съюз, Съединените щати преследваха задачата да изтощят стопански руската страна.

Повечето страни по света бяха директно или непряко въвлечени в конкуренцията във въоръжаването. Глобалната Студена война беше допълнена от „ горещи местни войни “ в разнообразни елементи на планетата, в които Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики постоянно участваха директно или индиректно. Достатъчно е да си напомним Корейската война през 1950-53 година Също и войната във Виетнам 1965-1973 година Или войната в Афганистан (1979-1989).

Интересно е да се оцени степента на милитаризация на международната стопанска система по време на Студената война и конкуренцията във въоръжаването. Така през 1960 година военните разноски на всички страни по света по отношение на международния Брутният вътрешен продукт възлизат на 6,3%. По това време военните разноски на Съединени американски щати се правят оценка на 9,0% от Брутният вътрешен продукт. За Съветския съюз такива планове няма (поради огромната осведомителна секретност на Съюз на съветските социалистически републики, изключително във връзка с военните разходи).

Относителното равнище на военните разноски в международен мащаб и за множеството обособени страни е намаляло доста след края на Студената война. Така през 1992 година военните разноски в света по отношение на международния Брутният вътрешен продукт възлизат на 2,94%. Относителните стойности за Съединени американски щати и Руската федерация са оценени надлежно на 4,97 и 4,42%.

1990-те години бяха време на по този начин нареченото „ интернационално разведряване “; някои хора смятаха, че скоро ще настъпи „ международен мир “. Относителното равнище на военните разноски в света като цяло през 2000 година към този момент е 2,19% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който цифрите на Съединени американски щати и Русия са надлежно 3,11% и 3,30% от Брутният вътрешен продукт.

През първите две десетилетия на този век относителното равнище на военните разноски в света беше почти същото като при започване на века. Военните разноски на Съединени американски щати и Русия в релативно изражение въпреки всичко са се нараснали леко през този интервал от време. През 2019 година те възлизат на 3,42% от Брутният вътрешен продукт в Съединени американски щати и 3,83% от Брутният вътрешен продукт в Русия.

Организации като Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) и Международния институт за стратегически проучвания (IISS), основан в Лондон, следят военните разноски в света. Техните оценки може леко да се разграничават. Но, като предписание, това не е значимо. И двата института записаха такова събитие като достигането на международните военни разноски на равнище над 1 трилион $ за първи път през 2004 година

Но ето данните на SIPRI за световните военни разноски през последните години (милиарди долара): 2020 година – 1,981; 2021 година – 2.113; 2022 година – 2.240; 2023 година – 2,443. Въпреки че тези числа са дадени в настоящи цени, динамичността към момента е впечатляваща. Глобалните военни разноски надминаха границата от два трилиона $ при започване на това десетилетие. И в случай че те порастват със същия ритъм, тогава към този момент през 2027-2028 година, границата от три трилиона $ също ще бъде пробита.

Само през последната 2023 година нарастването на военните разноски в света в безусловно изражение възлиза на $203 милиарда, а в релативно изражение надвишава 9%. Експертите на SIPRI настояват, че действителното нарастване на военните разноски (т.е. без инфлацията) в края на предходната година възлиза на 6,8%. Това е най-значителното нарастване от 2009 година Прави усещане, че в случай че през 2021 и 2022г. относителното равнище на военните разноски беше 2,2% от международния Брутният вътрешен продукт, след което през 2023 година специалистите на SIPRI го оцениха на 2,3%.

От общото нарастване на световните военни разноски предходната година, равно на 203 милиарда $, по-голямата част от тях е реализирана посредством нараствания в следните страни (милиарди долара):

Съединени американски щати – 39,0

РФ – 22.6

Украйна – 20.8

Германия – 11.0

Франция – 7.7

Англия – 6.4

Япония – 4.2

И по този начин, нарастването на военните разноски на посочените нагоре страни, които директно или прикрито водят война против Русия, възлиза на 90,9 милиарда $ предходната година и в случай че съпоставим това общо нарастване с нарастването на съветските военни разноски, последното се оказва повече от четири пъти по-малко. В тази военна конкуренция Западът (включително неговият спътник в лицето на Украйна) побеждава Русия със пагубен резултат.

Позицията на Русия наподобява още по-губеща, в случай че съпоставим безспорните числа за военните разноски (данни за 2023 г.). По данни на SIPRI, военните разноски на Русия възлизат на 109,0 милиарда $, в случай че се съди по тези числа, преимуществото в актуалната война в Украйна наподобява е на наша страна.

Но разбираме, че Украйна е единствено заслон, зад който стои целият Запад. През 2023 година режимът на Зеленски получи единствено директна военна помощ на стойност 35 милиарда $ (включително 25,4 милиарда $ от САЩ). Като се вземе поради тази помощ, се получава подобен боен паритет на Русия и Украйна. Но капацитетът за военна помощ на Украйна от Запада е в действителност голям. Определя се от военните разноски на следните водещи западни страни (милиарди долари):

Съединени американски щати – 916

Англия – 74,9

Германия – 66,8

Франция – 61.3

Япония – 50,2

Делът на Съединени американски щати в международните военни разноски през 2023 година е 37,0%. Ако прибавим дяловете на Украйна, Англия, Германия, Франция и Япония към Съединените щати, получаваме повече от половината от международните военни разноски (точно: 50,1%). А Русия имаше непретенциозен дял от 4,5% в международните военни разноски предходната година.

Срещу Русия обаче се опълчват и доста други страни. На първо място, това са членовете на НАТО, общо 31 страни. Те съставляват 1,341 милиарда $ военни разноски през 2023 година, което подхожда на 55 % от световните общи разноски. Разбира се, по-голямата част от военните разноски на НАТО идват от Съединени американски щати (68%). През 2023 година множеството европейски членки на НАТО усилиха военните си разноски. Техният общ дял от общия състав на НАТО беше 28 %, най-високият от десетилетие. Останалите 4 % са военни разноски на Канада и Турция.

Въпреки че SIPRI е доста почитан институт, който разгласява своя годишник за военните разноски в света от няколко десетилетия, има огромни въпроси по отношение на точността и обективността на неговите данни. По-рано доста консуматори на информацията на SIPRI показаха известни подозрения по отношение на интернационалното съпоставяне на военните разноски на обособените страни.

В последна сметка тези разноски са изразени в щатски долари и за оценка се употребяват само пазарните курсове на националните валути по отношение на $. А пазарните обменни курсове могат доста съществено да изкривят картината.

Тези подозрения внезапно се ускориха тази година след публикуването на изчерпателен отчет на уважавания американски мозъчен концерн American Enterprise Institute (AEI) през април тази година. Документът се споделя: „ В крайник с възходящата опасност: откриване на същинския размер на военните разноски на Пекин “.

Той е отдаден на въпроса за сравнението на военните бюджети на Съединени американски щати и Китай. Експертите на AEI заключиха, че има подценяване на действителния мащаб на военния бюджет на Китай. През 2022 година цената му, както се оповестява в китайските медии, е била единствено 229 милиарда $. Изчислението е направено въз основа на формалния обменен курс на юана (определен от Народната банка на Китай).

Тоест, това беше 3,8 пъти по-малко от американския боен бюджет (884 милиарда долара). SIPRI леко поправя размера на китайския боен бюджет нагоре. Резултатът към този момент беше 292 милиарда $. Лондонският институт IISS го поправя още повече - до 360 милиарда $.

Но специалистите на AEI са пресметнали, че действителната стойност на военния бюджет на КНР е почти три пъти по-голяма от оповестената от самите китайци и затова се приближава до равнището на Съединени американски щати.

Поради по-ниските цени на доста запаси и артикули, както и по-ниските заплати в Китай, в сравнение с в Съединените щати, покупателната дарба на юана е доста по-висока от тази, избрана от пазарния обменен курс на китайската валута. Експертите на AEI идентифицираха главните раздели на военния бюджет на КНР и техните дялове (%): обезпечаване на военни фрагменти и чиновници - 29,7; образование и поддръжка – 33,2; материално подкрепяне – 37.1.

След това пресметнаха съотношението на цените в Китай и Съединени американски щати за всеки раздел /секция/. Тоест те дефинираха паритета на покупателната дарба на юана към $ (ППС). Така се оказа, че разноските за прехрана на избрани категории личен състав в Китай са 16 пъти по-ниски, в сравнение с в Съединени американски щати.

След като преизчислиха всички съставни елементи на военния бюджет на Китай съгласно ППС, получиха следните числа (милиарди долара):

обезпечаване на боен персонален състав и чиновници - 293 (номинално бяха 68);

образование и поддръжка – 121 (от 76);

материално подкрепяне – 135 (от 85).

Така първичният боен бюджет на КНР, който беше 229 милиарда $, се усили до 549 милиарда $, т.е. 2,4 пъти.

Но специалистите от AEI не стопираха дотук. Те считат, че китайските управляващи не отразяват всички военни разноски в своя бюджет за защита. По-специално, разноските за научноизследователска и развойна активност, проучване на космоса, пенсиите на кадровите военни и други Като се вземат поради тези разноски, действителната стойност на военните разноски на Китай се усили до 710,6 милиарда $.

В същото време, за цялостна съпоставимост на военните бюджети на Съединени американски щати и Китай, специалистите на AEI отстраниха някои разноски от американския бюджет, който след такова „ понижаване “, се оказа еднакъв на 742,2 милиарда $.

И по този начин, съгласно заключението на специалистите от AEI, Китай и Съединени американски щати имат съвсем цялостен паритет във военните разноски. И при подобен паритет за Вашингтон е мъчно и даже невероятно да диктува своите условия на Пекин.

Сравнителният разбор на военните бюджети на Съединени американски щати и Китай, осъществен от American Enterprise Institute, провокира прочут резонанс във властовите структури на Вашингтон. Там не беше безразсъдно да се повдигне въпросът, че Америка би трябвало внезапно да усили разноските си за защита, с цел да реализира победа в борбата с Китай (в края на краищата в формалните документи на Вашингтон Поднебесната империя към този момент се назовава „ съперник “ и „ зложелател “).

Най-далновидните политици във Вашингтон също споделиха, че данните за военните разноски, съдържащи се в отчетите на SIPRI и IISS, явно подценяват по този начин наречената опасност, представлявана от Русия. Ами в случай че преизчислите съветския боен бюджет по същия способ, по който AEI преизчисли китайския боен бюджет, тогава цифрата може да бъде няколко пъти по-голяма.

Между другото, IISS към този момент побърза да пресметна военните разноски на Русия в края на 2023 година, като вземе поради ППС на рублата в съветската отбранителна промишленост. Така той излезе с цифра от 294,6 милиарда $, което е 2,7 пъти повече от цифрата, дадена от SIPRI. Преди това не е имало сходни разминавания в цифрите на двете авторитетни институции.

Тези представители на ръководещите кръгове на Съединени американски щати, които започнаха да се съмняват в данните на SIPRI, споделят: в случай че съберете действителните военни бюджети на Китай и Русия, се оказва, че Америка към този момент губи от тях.

По мое мнение, мисля, че отчетът на AEI за китайския боен бюджет се появи не без причина. Той би трябвало да помогне да се оправдае фрапантното нарастване на военните разноски на Съединени американски щати. Всичко подсказва, че в света стартира нов кръг от конкуренцията във въоръжаването.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед4148Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед6476Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Коментарен Поглед7158Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед45007Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед24115Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед117883Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79265„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  Валери Тодоров, състояние, Украйна,тежсо, позиция, Путин, сгъстяване  Валери Тодоров, състояние, Украйна,тежсо, позиция, Путин, сгъстяване Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР