В Северна Македония изглежда са решили да вървят упорито по

...
В Северна Македония изглежда са решили да вървят упорито по
Коментари Харесай

В Северна Македония вървят упорито по антиевропейския път – и бъдещият премиер нарече страната само “Македония”

В Северна Македония наподобява са решили да вървят настойчиво по антиевропейския път. Бъдещият министър председател на Северна Македония Християн Мицкоски употребява в собствен формален пост за срещата си с австрийския дипломат в Скопие Мартин Памер единствено термина „ Македония “, вместо конституционното название „ Северна Македония “.
„ Благодарих на Памер за поддръжката, която Македония получава от Австрия по пътя към евроинтеграцията. Отличните връзки сред Македония и Австрия в стопанската система ще бъдат наградени и насърчавани в бъдеще‘, написа Мицкоски и акцентира:

„ По време на срещата обърнахме внимание на проекта против корупцията и престъпността, които ще бъдат на първите места в програмата на бъдещето държавно управление “.

Както SafeNews писа, на 12 май по време на клетвата си новият президент Гордана Силяновска-Давкова сътвори величествен дипломатически скандал, като също отхвърли да употребява конституционното име на страната.

Силяновска-Давкова сподели:

В Северна Македония вървят настойчиво по антиевропейския път – и бъдещият министър председател назова страната единствено “Македония ” 23.05.24 08:18 Българският вандализъм стигна до Париж: Българи нашариха с антисемитски графити мемориала на Холокоста 23.05.24 07:53 Край на серията от 51 мача без загуба на Байер Леверкузен – Аталанта го разруши и завоюва Лига Европа! (СНИМКИ/ВИДЕО) 23.05.24 07:26 Бурите и мълниите над България не престават и през днешния ден! 23.05.24 07:05 Тайните връзки на новия боен министър на Путин с Евгений Пригожин и Сталин (ДОКУМЕНТИ) 23.05.24 06:47

„ Заявявам, че съзнателно и отговорно ще извършвам функционалността президент на Македония„. Така тя изпусна „ Северна “ и провокира дипломатически скандал с Гърция.

БГНЕС/ EPA/GEORGI LICOVSKI

Това деяние на Силяновска е в нарушаване на Преспанското съглашение, подписано сред РСМ и Гърция.

Гръцката посланичка Филипиду демонстративно напусна церемонията по инагурацията на Гордана Силяновска-Давкова, тъй като тя употребява единствено “Македония ”, а не “Северна Македония ” при полагането на клетвата като нов държавен глава.

Грандиозния скандал стана в наличието на представители на дипломатическия корпус, премиера на Северна Македония Талат Джафери, министри, някогашният президент, повдигнат от ВМРО-ДПМНЕ Георге Иванов, представителите на правосъдната власт, на Генералния щаб на армията, главите на религиозните общности и други,

Силяновска разгласи, че думите са й „ в борба с страстите “, тъй като не е вярвала, че изборът ѝ ще стане факт. „ Единственият човек, който твърдеше, че това ще се случи “ бил ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, показа тя.

В предизборната си акция Силяновска неколкократно съобщи, че няма да употребява „ Северна “ в името на страната,

което бе променено с Преспанския контракт с Гърция от 2018 година Това отвори пътя на страната към участие в НАТО.
На 8 май ВМРО-ДПМНЕ завоюва 58 депутатски места в 120-местния парламент, а Християн Мицкоски ще бъде идващият министър председател на страната.

 

Източник – БГНЕС, Българска телеграфна агенция

Още вести четете в: Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР