На 22 юли имен ден празнуват всички, които носят името

...
На 22 юли имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 22 юли

На 22 юли имен ден честват всички, които носят името Мадлен, Мадлена, Магдалена, Магда, Миглена и производните им. 



Личността на св. Мария Магдалена погрешно се обърква с други дами, за които повествуват Евангелията.

Света Мария Магдалина била родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро.

Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) - сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус.

Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което споделя св. евангелист Лука. Непосредствено след описа за тази неназована по име грешница ( "...една жена от града, която беше грешница, вж. Лук.7:37) ев. Лука загатва поименно св. Мария Магдалина с думите " Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса " (Лук. 8:2). От текста ясно се схваща, че Мария Магдалина била една от многото други дами, които Иисус " излекувал от зли духове и заболявания... и които Му услужваха с парцелите си " (Лук. 8:2)

Объркването на св. Mария Магдалина с опростената грешница не е неотдавна - то води началото си от края на VI век и се дължи най-много на неправилно пояснение на св. Григорий Велики.

Смесването на разнообразни дами с името Мария е изключително публикувано на Запад, намира се и в нашумелите филми " Страстите Христови " на Мел Гибсън, " Кодът Да Винчи " от Дан Браун и други творби. То се дължи на непознаване на Св. Писание.

На този ден е и преместването на мощите на светия свещеномъченик Фока към 404 година от Понт в Цариград. (Паметта му се чества на 22 септември.)

Pravoslavieto.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР