На 11 юни православната църква отбелязва празника Света Богородица -

...
На 11 юни православната църква отбелязва празника Света Богородица -
Коментари Харесай

На 11 юни - Петрови Заговезни, да почерпят Панайот, Пантелей и Панчо

На 11 юни православната черква отбелязва празника Света Богородица - Достойно ест. Почит се отдава на чудотворната икона на Божията майка в Света гора и песнопението Достойно ест, което възхвалява Света Богородица.

От идващия ден се навлиза в Петровите пости, наречени още Апостолски по образеца на апостолите, които се подготвяли с пост и молитва да проповядват Евангелието. Самият 11 юни е прочут на народа като Петрови Заговезни.

На 11 юни се празнуват и персоналните празници на двама апостоли. Единият е деятел Варнава, погубен от евреите с камъни, до момента в който проповядвал Божието слово. Другият светец е деятел Вартоломей, който проповядвал в източните страни. Идолопоклонните жреци го разпнали в град Албанопол.

Така преди да се напомнят страданията на първите апостоли и другите християнски служения, се означават персоналния празник на двама от тях, както и на всички християнски светци, тъй като през днешния ден е Вси светии в християнската църковна традиция.

Кой има имен ден на 11 юни?

На този ден имен ден чества Панайот. Това гръцко име се превежда като пресвети или всесвети. Празникът на Панайот е преносим, пада се постоянно 56 дни след Великден.

Имен ден на 11 юни отбелязва и Пантелей. Това име също има гръцки генезис и се превежда като всемилостив. Пантес в превод е всичко, а елеос е със значение на съчувствие, благосклонност. Друг превод на името е състрадание на всички.

 На 11 юни имен ден

В националния календар на този ден обичаят е да се правят обредни дейности. На доста места се провеждат събори и панаири. Смята се, че Свети Пантелей защищава от стихии и наводнения и по тази причина при игрите на празника се припява на светеца.

Друго име, което чества на този ден, е Панчо. За множеството хора не е прочут фактът, че Панчо е съкратена версия на името Панайот и смисъла му се покрива изцяло с всесвети, като при Панайот.

На този ден би трябвало да почерпят за имен ден носителите на още доста производни имена - Панто, Панка, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добрияна.

Доброта, благосклонност и съсрадание се утвърждават през днешния ден посредством имената, които честват на 11 юни.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР