Министърът на туризма беше гост на най-северозападния областен център -

...
Министърът на туризма беше гост на най-северозападния областен център -
Коментари Харесай

Министър Милошев: Река Дунав свързва Видин със сърцето на Европа

Министърът на туризма беше посетител на най-северозападния регионален център - Видин, с цел да разиска настоящи въпроси и проблеми, свързани с развиване на туристическия бранш в този завършек на България. Напредъкът на Северозападна България и на Видин минава през развиване на туризма и на първо място, посредством възстановяване на пътната инфраструктура и транспортната съгласуваност - изключително с преимуществата, които дава „ водната автомагистрала към сърцето на Европа - река Дунав “. Това сподели министър пред участниците в кръглата маса на тематика „ Туризъм в Северозападна България “, проведена от регионалния шеф на Видин Ани Арутюнян, с присъединяване на кметове на общини и представители на туристическия бизнес в района. В срещата взе присъединяване и ръководителят на Народното събрание Росица Кирова, която бе измежду основателите на визитата в Северозападна България, отправяйки покана към служебния министър на туризма по време на парламентарен надзор.

„ За мен Видин е специфичен, тъй като съм посещавал доста пъти града във връзка със фотосите на сериала „ Дървото на живота ”, който е доста сполучлив план с висока културна и художествена стойност. В исторически проект Видин е бил портата на България, през която са навлизали всички новости от Европа. И в този момент градът има доста огромен капацитет в културно-исторически и археологически подтекст “.

С тези думи министър Милошев откри полемиката.

Видин има доста дадености - културно-исторически обекти, достоверност и естествени явления наоколо като Белоградчишките скали, належащо е единствено да се сътвори съответният характерен за региона народен туристически артикул, с цел да се даде същински подтик на развиването на туризма в това неповторимо място, съобщи още министър Милошев.

Той уточни, че през предходната година туристическите регистрации за Видин са с 25% повече от миналата и доста надвишават данните от 2019 година

Област Видин е на второ място в страната ни след Пловдив по културно-исторически забележителности, акцентира регионалният шеф Ани Арутюнян. С богатата си културна стратегия и концертна активност, като летния фестивал „ Опера на върховете ” на Белоградчишките скали или летните музикални вечери на Видинската симфониета, градът има огромно бъдеще за развиване на културен и фестивален туризъм.

Във Видин се намира втората по величина черква в България - православният храм „ Св. вмч. Димитър Солунски ”, на името на патрона на града, както и джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу. В тази връзка бе очебийно, че регионът има доста огромен капацитет за развиване и на набожен туризъм.

Специален акцент в срещата бе подложен върху развиването на балнео, СПА и здравния туризъм.

„ България и съответно вашият град имат доста огромен балнеоложки капацитет и това е едно голямо благосъстояние, съизмеримо с планините и морето, което ще даде една друга вероятност и огромни благоприятни условия за развиване на вашия град “, сподели министърът.

Той уточни, че круизните кораби, които свързват Видин със сърцето на Европа, също са вероятност, по която следва да се работи съществено. Дестинацията е желана от румънци, германци, поляци и унгарци, а министърът се натъкна на американски туристи, посетители на града.

Беше изразена позицията, че Минералните бани на Видин могат да са центърът, към който да се развива градът и да дадат целогодишен занаят на целия регион. Лечебният туризъм ще даде нови благоприятни условия и ще притегли доста нови туристи, които освен да слизат от круизните кораби, с цел да се любуват за малко на забележителностите, само че и да остават за пълностоен престой.

Една огромна инвестиция, обвързвана с лечебните извори, ще даде подтик и на еко и селския туризъм.

По време на срещата бе дискутирана и опцията за развиване на спорта и на авантюристичните завършения по реката като перспективна форма на туризъм. В това има извънреден целогодишен капацитет - като упражняване на велосипеден спорт, осъществяване на регати и други водни спортове, а край реката може да бъде основан и къмпинг.

„ Това е вдъхновяващо, има своя капацитет като естествени дадености и аз ви предизвиквам да не губите тази сила, а да работите в тази посока ”, разяснява министър Милошев.

След срещата министърът посети градската градина на Видин, реновираната синагога, крепостта „ Баба Вида ” и редица локални забележителности дружно с регионалния шеф Ани Арутюнян и ръководителя на Народно събрание Росица Кирова. По време на обиколката те разясниха по какъв начин по-добре да бъдат стопанисвани и опазвани туристическите обекти и благосъстоянията, които са същински капитал за насърчаване на съвременен и достоверен туризъм.

В рамките на деня министър Милошев посети град Кула. Той бе посрещнат от кмета Владимир Владимиров по остарял бит с самун и обичайна локална шарена сол, наричана тук „ мяшано “ - и се срещна с опазването и грижата за локалната забележителност - крепостта „ Кастра Мартис “, чиято кула дава името на града.

Обиколката продължи с посещаване на крепостта „ Калето ” и впечатляващите Белоградчишки скали, дружно с кмета на града Боян Минков.

Министърът посети и съвременна локална винарна, която сполучливо развива кулинарен и винен туризъм на брега на река Дунав.

На част от срещите участва и посланикът на Монголия Н.Пр. госпожа Лхагвасурен Саянаа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР