На 11 май Българската православна църква почита Светите равноапостоли Кирил

...
На 11 май Българската православна църква почита Светите равноапостоли Кирил
Коментари Харесай

Днес честваме празника на Светите братя! Ето кой празнува имен ден

На 11 май Българската православна черква уважава Светите равноапостоли Кирил и Методий.

Още в най-старите български ръкописни книги, непокътнати до през днешния ден, е маркирана паметта на светите братя - 14 февруари за Св. Кирил и 6 април за Св. Методий.
 Кои са забравените български имена за мъже  Кои са забравените български имена за мъже  Кои са забравените български имена за мъже  Кои са забравените български имена за мъже
За техния общ празник, 11 май, най-ранният непокътнат спомен е от 12 век. Тази дата се празнува и през идващите епохи като църковна възхвала, а през годините на българското възобновление се трансформира и в гражданско празненство, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа самостоятелност, просвещение и национално въздигане.

През 1857 година стартира постоянното отбелязване на празника на Светите братя Кирил и Методий в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Първото честване е проведено от Найден Геров през 1851 година в Пловдив. От 1863 година 11 май се открива като църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът е проведен от учителя Сава Филаретов.

Днес 11 май се празнува като църковен празник на двамата Свети братя, до момента в който 24 май се утвърждава като празник на българската култура и на славянската просвета.

Светите братя Константин и Методий - основатели и разпространители на първата славянска писменост - глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространение на християнството измежду славяните. Обявени са за съпокровители на Европа дружно със Св. Бенедикт от папа Йоан Павел II.

На 11 май имен ден честват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.
 Велики цитати за учебното заведение, учителите, знанието и книгите  Велики цитати за учебното заведение, учителите, знанието и книгите  Велики цитати за учебното заведение, учителите, знанието и книгите  Велики цитати за учебното заведение, учителите, знанието и книгите
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР