Мразовитите дни и нощи влияят зле не само на хората,

...
Мразовитите дни и нощи влияят зле не само на хората,
Коментари Харесай

Какво се разваля най-често в колата през зимата

Мразовитите дни и нощи въздействат зле освен на хората, а и на колите. Като изключим наложителните батерия, чистачки и гуми, има още няколко неща, с които би трябвало да се внимава през зимата, тъй като вероятността да се повредят не е дребна.

Смазочни течности
Даже най-устойчивите на мраз смазочни течности се сгъстяват при ниски температури и вискозитетът им се покачва. Хидравликата също е измежду тези възли по автомобила, които нерядко се скапват точно през зимата. Това се отнася и до маслото в мотора и скоростната кутия, охладителната и спирачна течности, смазките в шарнирните болтове и в полуоските, наличието в амортисьорите и в сервото и така нататък заради тази причина в студено време всички тези системи работят при колосални натоварвания преди колата да доближи оптимална работна температура. Съветът ни е да подбирате качествени смазочни течности и да ги сменяте съгласно предписанията на производителя.

Гумени елементи
Не единствено гумите и чистачките в един автомобил са направени от каучукова примес. Този материал се употребява тампоните на окачването, за маншоните на полуосите, както и за направата на доста други възли и елементи по колата. При мраз гумата губи огромна част от свойствата си и най-много издръжливост и разтегливост, а в случай че е остаряла и износена тя ще спре да извършва отговорностите си тъкмо в най-големите студове. Така че проверявайте всички гумени съединения или тези, които можете, преди зимата.

Пластмаса
както е известно салоните на колите се оформят от доста пластмасови детайли. Пластмасата употребена навътре в колите е с друго качество според от марката и модела на колата, само че по този начин или другояче при мраз тя става по-чуплива. Внимавайте, когато седнете в студеното купе и започнете да пускате чистачки, мигачи, да отваряте и затваряте вратите и други, тъй като пластмасовите дръжки и лостчета могат елементарно да останат в ръката ви.

 

Лаково покритие
Не е желателно изстъргването на лед от ламарините на автомобила, тъй като това деяние поврежда лаковото покритие на колата. Следва формиране на невидими микропукнатини в кито влиза вода, става на лед и по този начин последователно микроямите стигат до метала и корозията стартира без да се усетите. Когато колата е замръзнала можете да почистите стъклата, само че ламарините оставете да се размръзнат сами./ fakti.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР