Мракът превзема все повече общини в БългарияЗаради непосилните сметки за

...
Мракът превзема все повече общини в БългарияЗаради непосилните сметки за
Коментари Харесай

Все повече общини гасят лампите

Мракът завладява от ден на ден общини в България

Заради непостижимите сметки за ток десетки кметове вкарват режим на уличното осветяване тези дни, откри

Всички в известията си осведомят, че мярката е краткотрайна, само че на никое място не знаят това "временно " какъв брой ще продължи.

Първо се предадоха дребните общини като Дългопол, Кнежа, Аврен, Вълчи дол. Към тях се причислиха и други като Брацигово, Девин, Рудозем, Твърдица, Стралджа, Болярово, Раковски, Родопи. Дори Козлодуй, на чиято територия е ситуирана Атомната електроцентрала. Последваха ги по-големи общини като Смолян, Лом, Горна Оряховица, Русе (където режим е въведен в общинските учреждения).

„ Настоящата 2022 година се обрисува да бъде година с невиждано нарастване на разноските за сила, горива и на цените на съществени артикули и услуги. Сериозен дефицит на средства се обрисува при финансирането на всички обществени услуги, предоставяни от общините - обучение, опазване на здравето, обществени услуги, ръководство на отпадъците, улично осветяване, безвредна и сигурна витална среда за жителите “, сочат от Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).

От сдружението акцентират, че са нужни навременни ограничения от страна на страната в поддръжка на напъните на общините – по този начин, както това бе направено за бизнеса.

„ В спешните условия, в които се намират множеството браншове, не е обосновано да се чака, че жителите ще могат да понесат по-висока данъчна или друга финансова тежест, с цел да могат да продължат да получават и като качество, и като обсег предоставяните им до в този момент от локалните управляващи обществени услуги “, допълват от НСОРБ.

Според кметовете на общини, макар непрекъснатите старания за усъвършенстване на ангажираните в локалните действия, предстоящите икономии от тези ограничения на процедура се „ изяждат “ от използването на националната политика по приходите, защото възнагражденията на личния състав са близки до размера на минималната работна заплата.

„ Без механизъм за поддръжка на естественото даване на обществените услуги, регистрирани като локални действия през 2022 година, заради растежа на инфлацията и новия размер на минималната работна заплата, е допустимо прекратяване на някои общински действия и услуги и съкращения на личния състав, които освен ще провокират публично неодобрение, само че и ще натоварят държавния бюджет с заплащания на компенсации за безработица и на обществени помощи “, допълват в мнението си от НСОРБ.

Преди близо две седмици тематиката за шоковото повишаване на електричеството разискаха кметовете на 4-те най-големи общини – Столична, Пловдив Варна и Бургас.

Над 2 пъти е нарастването на сметките за улично осветяване на четирите най-големи града София, Пловдив, Варна и Бургас за всеки от последните 3 месеца на 2021 година

Уличното осветяване е от дейностите, чиито разноски се покриват напълно от локалните налози, и фрапантното му нарастване води до орязване на средствата, планувани за други общински действия.

753 хиляди лева е сметката улично осветяване на община Варна за м. ноември 2021 година, като за същия месец година по-рано е била 338 хиляди

В община Бургас фактурата нараства от 182 хиляди лева през ноември 2020 година на 354 хиляди лева година по-късно.

За София растежът е от 986 хиляди лева за улично осветяване през ноември 2020 година на над 1,7 млн. лева за 2021 година

В община Пловдив сметката за улично осветяване за месец декември 2020 е 246 798 хиляди лева, а за същия месец 2021-а е над 600 хиляди лева

До момента общините са получили обезщетения само за месеците октомври и ноември, като те покриват сред 20 – 30% от размера на нарастването.

Кметовете на огромните градове упорстват в най-спешен порядък и в разговор с държавното управление да бъде открит механизъм за компенсиране на общините за увеличените в пъти разноски за електричество и природен газ, които се отразяват сериозно на съществени за градовете системи като уличното осветяване и градския превоз.

Като образец за извънредно сериозното положение в градския превоз кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че единствено за ноември тази година фактурата за електричество на метрото е повишена над 3 пъти.

„ 1,1 млн. лева е сметка за ток на метрото през ноември 2020 година, а за същия месец през 2021 година е 3,5 млн. лева Подобно е ситуацията и в столичния електротранспорт “, разясни тя.

Над 2,7 пъти е нарастването на сметката за ток на електротранспорта в община Варна, а 2 пъти е нарастването на цената на метана за рейсовете.

„ Без незабавни обезщетения от страната за градския превоз на огромните градове общините няма да могат да обезпечават качествена услуга през 2022 година “, са безапелационни кметовете.

Прогнозите на специалистите са, че през 2022 година наклонността за растеж на съществени енергоизточници ще се резервира. Това постанова още на стадия на планирането на държавния бюджет за 2022 година да се заложат спомагателни средства за прехрана на общините.

По искане на кмета на Столична община в Националното съдружие на общините ще бъде основан клуб на най-големите български градове.

„ Най-големите градове имаме проблеми, които са доста разнообразни от тези на останалите български общини. Това постанова кметовете обединени да слагаме въпросите и вероятните решения пред другите държавни институции “ – стимулира настояването си столичният градоначалник.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР