Москва и Пекин ще превърнат руските гранични градове в логистични

...
Москва и Пекин ще превърнат руските гранични градове в логистични
Коментари Харесай

Китай пробива прозорец към Русия

Москва и Пекин ще трансфорат съветските гранични градове в логистични центрове. Благодарение на това размерът на превоза ще се усили доста, а в Далечния изток ще се появят нова инфраструктура, жилища и работни места. Експертите чакат облагата да е шест пъти по-голяма от инвестицията. За амбициозните планове - в материала,

Допирна точка

Руско-китайските връзки се развиват интензивно: има от ден на ден и повече взаимни предприятия, комерсиалният оборот бие върхове. Съществуващата инфраструктура към този момент не е задоволителна за възходящите потребности, сътрудниците търсят способи за решение на казуса.

Като част от Източния стопански конгрес (EEB), корпорация “Сюан Юан ” предложи превръщането на граничните градове в логистични центрове. Заедно с съветски сътрудници компанията ще построи комплекс за претоварване на петрол, химикали и други артикули в Еврейската самостоятелна област. Става дума за транспорт както на рискови, по този начин и на неопасни товари. Според изпълнителния президент на компанията “Сюе Хайлун ” годишният транспортен размер ще бъде 10 милиона тона.

Комплексът ще включва железопътен мост, който към този момент беше открит предходната година сред съветското село Нижнеленинское и китайския Тунцзян. Капацитетът му се прави оценка на 25 милиона тона годишно. Освен това беше подписано съглашение с Амурска област за построяването на затворен конвейер сред Хейхе и Благовещенск, сподели Сюе Хайлун. Тази система ще обезпечи износа на 15 милиона тона съветски въглища, а внедряването ще коства 20 милиарда рубли.

Внедряване

Работата ще стартира с две обитаеми места: Забайкалск и Нижнеленинское. Основателят на бюрото за градско обмисляне “Мастърсплан ”, Юлия Зубарик, изяснява, че това са значими транспортни точки. Сега оборотът в Забайкалск е единствено към милион тона годишно, само че може да се утрои, а пропускателната дарба може да се удвои - от 20 на 40 милиона тона годишно. „ Ще са нужни вложения от осем милиарда рубли, само че изгодите ще бъдат шест пъти по-големи “, разяснява тя. Като цяло Забайкалската територия е комфортна за разглеждане като евентуална „ точка на напредък “ заради устойчивостта на минната промишленост, притока на хора и огромната потребност от нова инфраструктура. Освен това през тази точка се изнасят дървен материал, руда и минни артикули, които се радват на търсене в Китай. Ето за какво развиването на региона е привлекателно за задгранични вложители.

Също толкоз значимо е да се развие инфраструктурата в Нижнеленински. Това ще понижи натоварването на граничните пунктове, дистанцията от провинция Хейлундзян в Китай до Москва ще бъде понижено с 922 км, а времето за пътешестване с 32 часа. Съответно превозването на артикули ще стане доста по-евтино. „ Благодарение на новия мост беше допустимо да се откри претоварване на въглища и руда в размер на 5,6 милиона тона годишно, само че на тази територия към момента не са стартирани дейни принадлежности за пространствено развиване - било то социално-икономическа тактика или общ проект. Следователно казусът остава да бъде решен начисто “, споделя Зубарик. Китайската страна се интересува от развиването на района като част от световния план „ Един пояс – веднъж “. Новият логистичен терминал ще усили пропускателната дарба до 25 милиона тона товари годишно. Обемът на вложенията се прави оценка на два милиарда рубли, а с плануваното натоварване възвръщаемостта ще бъде към 135 милиона рубли годишно.

Други стратегически планове са планувани в Сибирския и Далекоизточния федерален окръг. Сред тях са превозът и логистиката (модернизация на Байкало-Амурската автомагистрала, Амур-Якутската автомагистрала, Кизил-Курагинската железница), рационализация на летищата (в Благовещенск, Улан-Уде), основаване на региони с предпочитано развиване (Сковородино, Чита). Срокът за осъществяване на дребните планове е от четири до шест години, по-големите ще бъдат приключени до 2035 година, споделя специалистът.

Подводни камъни

Бързото развиване на инфраструктурата ще сътвори хиляди работни места и ще подтиква жилищното строителство. Ще са нужни освен къщи, само че и учебни заведения, магазини, лечебни заведения. Анализаторите акцентират: развиването на обитаемоте места би трябвало да се прави по общ проект, не би трябвало да има непринудено развиване.

Разбира се, това са позитивни промени, само че ще има и проблеми. Според Виталий Манкевич, ръководител на Руско-азиатския съюз на индустриалците и бизнесмените, могат да зародят компликации с съмненията в националната валута: „ Вече се сблъскахме с обстоятелството, че китайските компании в Русия подписаха контракти в рубли, само че нейните рухвания внезапно понижиха привлекателността на съглашението за сътрудниците “, отбелязва той.

Евентуално стягане на глобите също ще се отрази отрицателно на взаимния бизнес. Много компании от Китай имат клонове в чужбина, в това число на Запад. " Важно е да сме готови за обстоятелството, че изборът няма да е в наша изгода. Затова постоянно имаме потребност от аварийни разновидности ", изяснява специалистът.

Един от най-сериозните проблеми може би е неналичието на служащи. Анализаторът поучава бизнеса да откри връзки сред висшите и междинните образователни заведения. Въвеждането на просветителни стратегии, основани на поръчките на предприятията, ще ни разреши да обучим в действителност търсени експерти. " Но не би трябвало да отхвърляме тези, които към този момент са получили обучение. Бъдещето принадлежи на двойни специалности, да вземем за пример преводач-специалист по външна търговия или управител по логистика ", прибавя Манкевич. В този случай може да се провежда в допълнение образование и курсове за повишение на квалификацията.

Експертите са съгласни, че построяването на логистични центрове и развиването на граничните градове на Русия ще разреши ефикасното осъществяване на комерсиалния капацитет на двете страни. Съвместната работа към този момент даде резултати. По-специално, с прехвърлянето на автомобилния контролно-пропускателен пункт Забайкалск на 24-часова работа, десеткилометровите опашки на границата изчезнаха. И да вземем за пример издигнатият предходната година зърнен терминал Забайкалск-Манджурия подтиква производството на зърно в Далекоизточния, Уралския и Сибирския федерален окръг.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР