Може да се каже, че поколения от деца в миналото

...
Може да се каже, че поколения от деца в миналото
Коментари Харесай

Пшеничен грис

Може да се каже, че генерации от деца в предишното са израснали с каша от грис. Става въпрос за пшенична каша, в която следният размер на частиците, които я сформират, е от 0.25 до 0.75 милиметра и наподобяват на песъчинки.

Всъщност това е непряк артикул от производството на пшеничното брашно, когато след смилането на зърното остават към 2 % дребни зърна. Продуктът се получава при обработка на твърда пшеница.

Макар че пшеница се отглежда отпреди новата епоха, приемането на грис стартира доста по-късно. Първоначално е бил скъпа храна, в Русия единствено аристократите са можели да си разрешат да го употребяват, а елементарните хора не са познавали усета му. Всъщност при всеобщото произвеждане на брашно се открива, че страничният артикул грис е евтина суровина, подобаваща за храна. Освен това грисът има забавното свойство да се смила в долната част на червата и по-късно да се всмуква в кръвта. Затова течните каши от грис са част от диетите при болести на чревно-стомашния тракт. Освен това грисът пречиства организма и отстранява мазнините.

Поради забележителните изгоди за организма и наличната си цена тази храна е добре да се познава повече и да откри място на трапезата. Ето някои обстоятелства за гриса.

Описание и произвеждане на грис

Грисът е натрошено пшенично зърно с размер на всяка секта от 0.25 до 0.75 милиметра. От маркировката на опаковката може да се разбере дали е подготвен от мека, твърда пшеница или от смесена. Практически грисът е жестоко брашно.

Какво е пшеничният грис и за какво се назовава по този начин

 Грис

Наименованието произлиза от италианската дума semola и значи трици. Ако погледнем още по-назад в антични времена, думата идва от латински, където simila значи брашно или булгур.

В актуалното индустриално произвеждане грисът се получава в процеса на мелене на брашното, при който се употребяват нарезно стоманени валове. Ролките се контролират, тъй че пространството сред тях да бъде по-малко от ширината на зърното на пшеницата.

Когато житото попадне в мелницата, ролките отделят триците и зародиша, до момента в който нишестето се трансформира в едри части. С пресяване тези части се отделят от триците. Това е грисът. След това той се смила на брашно.

Грисът, изработен от твърда пшеница, е жълт на цвят. Той е базата за произвеждане на кускус. Прави се посредством разбъркване на към две елементи грис и 1 част твърдо брашно (фино надробен грис).

Когато се прави от по-меко брашно, е ярък на цвят, съвсем бял. В Съединени американски щати на смлените меки типове пшеница се споделя нишесте.

Грисът е навлязъл в хранителната диета на хората поради богатото си наличие и потребните свойства за тялото.

Състав и хранително наличие на пшеничен грис

 Пшеничен грис предписания

Пшеничния грис е извънредно калоричен тип зърнена храна. Той обогатява организма с протеини, въглехидрати, фибри и доста микроелементи. В 100 г грис се съдържат:

- 333 килокалории;

- 1 г мазнини;

- 10.3 г протеини;

- 70.6 г въглехидрати;

- 3.6 г фибри;

- 14 г вода.

В сварено положение грисът съдържа доста по-малко калории и е подобаваща храна при диети, нужни при някои болести.

От порция грис тялото получава тиамин, фибри, фолат, рибофлавин, магнезий, желязо. Богатството на витамини от група В го прави значима съставна част за поддържане на разнообразни функционалности на тялото. Той е по-добър от елементарното брашно. Осигурява на организма веществата, нужни за ефикасната работа на сърдечно-съдовата, нервната, еднокринната, мускулно-скелетната, имунната и храносмилателната система. Освен това резервира младостта на кожата, косата и ноктите и поддържа физическия и прочувствения баланс.

Ползи за тялото от потреблението на пшеничен грис

 Пшеничен грис сладкиш

Пшеничният грис има дарба да се всмуква добре в тялото и да го насити с хранителни субстанции, а има и прелестен и лек усет, заради което се употребява постоянно в кулинарията.

От него се прави фамозната каша от грес, необятно употребена в детското хранене. Освен това е подобаващ артикул за тесто за палачинки, паста и всевъзможни печива, за кремове, кюфтета и други.

Медицината предлага тази храна за възобновяване след боледуване. Ползите от гриса:

1. Заради дребното количество фибри може да взе участие в диетите на хора със болести на стомаха и червата;

2. Тъй като се усвоява в долната част на червата, оказва помощ за премахване на непотребната слуз, мазнини и соли от тялото;

3. Бори се със напрежението, защото съдържа антиоксиданти;

4. Поради невисоките равнища на протеини е подобаваща храна за хора с бъбречни заболявания;

5. Насища организма с хранителни субстанции за дълго време;

6. Диетичните фибри имат позитивен резултат върху работата на сърцето и пазят тялото от рак;

7. Съдържащият се витамин Е е тласък за работата на мозъка.

Ползите от консумация на грис за възрасти и деца са разнообразни и би трябвало да се прави това разграничаване, когато се предлага на разнообразни възрастови групи.

Ползи от грис за възрастни

 Пшеничен грис десерт Снимка: Диана Костова

Кашата от грис за време след интервенции за бързо възобновяване на тялото е рекомендация на всеки доктор. Тъй като продуктът бързо покачва равнищата на глюкоза, след потреблението му се усеща прилив на сила. Затова е изключително потребен за интензивно спортуващи мъже. Тези, които имат здрав корем и чревен тракт, могат да ядат грис като профилактика против стомашни и чревни болести.

Кашата от пшеничен грис успокоява човек при нервни сривове и разстройства в нервната система.

Грисът се готви бързо и по-късно се всмуква елементарно, а тялото се прочиства от мазнини и нездравословни субстанции.

С вярна приложимост на грис може да се избегне неприятния холестерол, по тази причина е потребен за хората с диабет, които знаят в какви дози да го употребяват.

Ползи от потреблението на грис за деца

Въпреки че кашата от грис е в основата на детското хранене в предишното, преди да се включи в менюто на детето, е нужно да се познават свойствата на този хранителен артикул. Той съдържа доста глутен и по тази причина е мъчно усвоим за деца до предучилищна възраст. За бебетата и децата под 3-годишна възраст педиатрите не предлагат потреблението на каша или други ястия с грис. Единствената изгода идва от това, че децата с тегло под нормата имат в негово лице асистент, който ще им бъде от изгода в битката за качване на килограми.

Вреди и противопоказания за консумация на пшеничен грис

Обичаната и необятно рекламирана каша от грис има противопоказания за редица болести и положения. Тя би трябвало да се изключи от менюто при:

- Цьолиакия - това заболяване изисква безглутеново хранене, а грисът съдържа доста глутен;

- Деца под 7-годишна възраст - грисът като зърнена просвета има дарба да отстранява калция от тялото, а това води до редица костно-мускулни повреди и заболявания;

- Хората в преклонна възраст - поради развиването на остеопороза и заплахата от прекалено напълняване;

- При хора с наднормено тегло - пречи на устрема за отслабване

- Ставни заболявания- поради неналичието на калций, който се получава при постоянна употреба;

- При подагра - ускорява недоволствата и отоците по тялото.

В каква форма се употребява грис

 Каша от грис

Рецептите за ястия с грис са многочислени. Освен известната каша с грис в Европа продуктът е известен за пудинги с грис, десерти, сладкиши и дребни сладки. В Италия вършат с него паста, кнедли и ньоки, прибавят го и към тестото за пица.

На изток подготвят сладкиши с грис, като го смесват с бадеми, захар, масло и кедрови ядки. В Турция вършат ирмик хелваси халва с грис.

Във Финландия вършат леден грис, разрушен с горски плодове.

В Индия са известни сладкиши рава лада с грис за празници и фестивали.

В Германия и Литва вършат пудинг с грис.

Може също да се подготвят понички с грис и тиква, каша с грис и орехи или мус от боровинки, както и да се опитат още доста вкусни благоприятни условия:

- десерти с грис;

- сиропирани сладки с грис;

- палачинки с грис.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР