Не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск, свързан с

...
Не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск, свързан с
Коментари Харесай

Димитър Радев: Няма непосредствен проблем, но има потенциален риск с ипотечното кредитиране

" Не виждаме непосреден проблем, само че виждаме евентуален риск, обвързван с ипотечното кредитиране " - това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев пред , откакто централната банка разгласи при започване на седмицата, че задължава комерсиалните банки и клоновете, извършващи активност в страната, да наблюдават за най-малко шест индикатора при разпределяне и предоговаряне на заеми, обезпечени с жилищни парцели.

Показателите включват спазване на съотношения сред размера на заема и цената на обезпечението при разпределяне, съответствие сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на заема, гарантиран с жилищен неподвижен парцел, и месечния приход на кредитополучателя при разпределяне, оптималния период по контракта за заем.

Гуверньорът на Българска народна банка е безапелационен, че " в всеобщия случай и в кратковременен план кредитополучателите няма да бъдат съществено наранени от измененията ".

Димитър Радев припомня, че Българската национална банка за първи път ползва сходен метод във връзка с ипотечното кредитиране и минава от режим на статистическо наблюдаване към режим на надзорно наблюдаване и отчетност със съответни наложителни условия за банките във връзка с изчисляването на най-малък набор от индикатори и методика за тяхното използване.

По думите му в подхванатите ограничения все още няма избрани наложителни равнища, само че такива могат да се дефинират, в случай че се наложи. " Целта на подхванатите ограничения е да формализираме оценката на риска и да подготвим банковия бранш за съответна реакция, в случай че този риск стартира да се материализира ", изяснява Радев.

Според него се основава нужната официална рамка, като банковият регулатор ще разполага с механизми да реагира, в случай че се наложи. " Подобен метод е изцяло в духа на доктрината на Българска народна банка да приготвя бранша за работа при неподходящи развития на кредитния пазар, даже вероятността от сходни развития да наподобява минимална сега ", изяснява още Радев.

Що се отнася до банките, той припомня, че централната банка е " в дейна връзка през последната година по тази тематика " с тях. " Техните дейности и техните индикатори са удостоверение за съответна реакция. Убеден съм, че тя ще бъде такава и във връзка с коментираното решение на Българска народна банка, с което се слага контролен акцент върху ипотечното кредитиране ", декларира Димитър Радев. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР