Мнозина вярват, че мазнините са основните врагове на сърцето и

...
Мнозина вярват, че мазнините са основните врагове на сърцето и
Коментари Харесай

Кои са вредните мазнини и защо?

Мнозина имат вяра, че мазнините са главните врагове на сърцето и заради това се лишават от доста кулинарни ястия. Но не всички мазнини са еднообразно нездравословни, споделят диетолозите. А някои даже в противен случай - са доста потребни за нас. Но кои са те и какво съдържат?

Вредни мазнини

 Кои са нездравословните мазнини и за какво?

Основно това са трансмазнини (хидрогенирани мазнини). Получават се посредством преправка на растителни мазнини, употребявани в производството на маргарин, олио и други кулинарни мазнини за готвене. Съответно те попадат в чипс, хамбургери и огромна част от печивата в магазините.

Опасни са, тъй като усилват равнището на неприятния холестерол в кръвта. А това усилва риска от задръстване на кръвоносните съдове и инфаркт, способства за развиването на диабет. Освен това трансмазнините въздействат върху качеството на сперматозоидите и евентуално предотвратяват образуването на субстанции, които се борят с канцерогените.

Наситени мазнини

 Кои са нездравословните мазнини и за какво?

Тази лой не са толкоз рискови, колкото са хидрогенираната, само че също са доста публикувани. Та се намира в съвсем всички мастни млечни артикули и месо и способстват за образуването на холестеролни плаки. Последните изследвания демонстрират също, че наситените мазнини понижават интензивността на положителния холестерол, т.е. понижава неговия противовъзпалителен резултат.

Полезни мазнини

 Кои са нездравословните мазнини и за какво?

Ненаситени мазнини. Съдържат се в зехтина, ядките авокадото и рибата. Намалява неприятния и покачва положителния холестерол. Съвместно изследване на Университета в Харвард и Университета Джон Хопкинс демонстрира, че замяната на въглехидратната диета с диета въз основата на ненаситени мазнини усъвършенства положението на сърдечно-съдовата система в продължение на шест седмици. По време на изследването пациентите са имали намалено кръвно налягане, нараснало равнище на положителния холестерол, само че положението на мастната тъкан не се е трансформирало.

Омега-3 мастни киселини

 Кои са нездравословните мазнини и за какво?

Съдържат се главно в рибата и ядките. Противопоставят се на образуването на кръвни съсиреци и холестеролни плаки, намаляват кръвното налягане. Според резултати от някои изследвания потреблението на тези киселини може да понижи риска от сърдечни болести с 35% и шанса за инфаркт с 50%. Освен това омега-3 киселините усъвършенстват мозъчната активност, спомагат усилването на паметта и вниманието.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР