Много социални домове работят без лицензи. Това каза по бТВ

...
Много социални домове работят без лицензи. Това каза по бТВ
Коментари Харесай

Омбудсманът: Много социални домове са без лицензи

Много обществени домове работят без лицензи. Това сподели по бТВ омбудсманът Диана Ковачева.

Тя удостовери, че съществува законодателна празнина.

“Още предходната година сезирах министъра на труда и обществената политика и насочих доста ясна рекомендация, с цел да се създадат промени. Трябва да бъде вменено на някои държавен орган с изключение на да лишава лицензите, а и да затваря тези домове ”, сподели Ковачева.

Според нея би трябвало да има ясна инспекция в страната за това какъв брой са домовете, които работят без лицензи.

“Смятам, че е възмутително страната да е безсилна пред някой, който нарушава закона и работи без лиценз. Този проблем е от години. Имаме организация за качеството, която лишава лиценза, само че не запечатва. Тя би трябвало да има пълномощия, даже с полиция да запечата. РЗИ и прокуратурата също биха могли да имат такива пълномощия. Едно е да имаш лиценз и да не отговаряш на изискванията, а друго е въобще да нямаш лиценз и да предоставяш някакви услуги на уязвими хора. Това е доста сериозен проблем ”, уточни Диана Ковачева.

По мотив новите текстове за банкови сметки без такси, Ковачева сподели, че има два казуса. Единият е, че хората нямат информация, а на уеб страниците на банките също няма. Текстът е много общ в закона. Всяка банка приема свои правила и дописва закона, сподели още Ковачева.

Тя даде образец, че някои банки оферират до три безвъзмездни тегления, 10 безвъзмездни смс-а или желаят сумата, която се получава да бъде над 750 лв..

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР