Много от оплакванията на туристите са по-скоро свързани не със

...
Много от оплакванията на туристите са по-скоро свързани не със
Коментари Харесай

Новите европейски правила дават повече права на туристите

Много от недоволствата на туристите са по-скоро свързани не със самото образуване на пакетната отмора, а с изискванията в хотела, в който са отседнали, или със закъснение при самото пътешестване . Това сподели Игнат Арсенов, шеф на Европейския потребителски център, пред bTV.

„ Хората настояват, че хотелът не дава отговор на категорията, че е било мръсно или че стаите са били малки”, сподели Арсенов.

Ако не сте удовлетворени от почивката, имате 2 години да се оплачете.

„ Българите не знаят по какъв начин да се оплакват, не четат закона и не пазят ползите си”, сподели Румен Драганов от Института за оценки и разбори в туризма. „ Докато англичаните и германците да вземем за пример завеждат недоволство, изискват документи от хотела, той – несъмнено, ги няма и си вземат парите обратно” , добави той.

Ако стягате куфарите си за морето у нас или в чужбина, би трябвало да знаете, че от началото на този месец влязоха в действие нови европейски правила за туристите. Вече можем да се откажем от почивката си, без да губим пари, може даже да желаяме понижаване на цената или да си желаяме парите назад. По-защитени сме и при банкрут на компанията – било то самолетна или туроператорска.

„ Досега пакетните почивки бяха лимитирани. Сега се уголемяват разпоредбите кое се смята за пакет, да вземем за пример освен прелиминарен пакет, само че и подобен, който сме си създали и на място, т.е. по самодейност на самия потребител”, изясни Игнат Арсенов.

Промяна в цената може да се прави единствено до 20 дни преди старта на почивката и би трябвало наложително да е планувано в контракта. Ако го няма планувано, не може да го вършат. Ако повишаването е над 8%, можем да се откажем от пътуването и да си получим всички пари назад, акцентира Арсенов.

Така да вземем за пример, в случай че сме резервирали отмора до Япония за 1700 евро и след смяната цената става 1850 евро, можем да анулираме почивката.

Ако изригне вулкан, има атентат или зараза от някаква болест, също можем да се откажем от пътуването.

Същото важи и при неприятни метеорологични условия, както неотдавна имаше наводнения в Гърция, в случай че почивката е пакетна, екскурзиантът може да се откаже да отпътува и да си желае парите назад.

У нас туристическите организации са 3390.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР