Автор: obektivno.bgБългария предложи създаването на щаб на многонационална дивизия Изток“

...
Автор: obektivno.bgБългария предложи създаването на щаб на многонационална дивизия Изток“
Коментари Харесай

България предложи да създаде щаб на НАТО на своя територия

Автор: obektivno.bg

България предложи основаването на щаб на многонационална дивизия „ Изток “ и на многонационален щабен детайл за Черно море на наша територия. Това съобщи в тирада на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се организира в София, началникът на Щаба на защитата на Българската войска адмирал Емил Ефтимов, съобщиминистерството на защитата.

„ България е благонадежден съдружник на източния фланг на НАТО, който играе решаваща роля за сигурността на Черноморския район. Готови сме да продължим да работим за развиването на нашите отбранителни качества, с цел да подкрепим общите старания на нашите съдружници за гарантиране на европейската и световната сигурност. България предложи основаването на щаб на многонационално отделение „ Изток “ и многонационален щабен детайл за Черно море на наша територия “, каза Ефтимов.

Страната ни е хазаин на многонационална бойна група на НАТО с рамкова страна Италия, която се планува при нужда да бъде подсилена до равнище бригада.

„ Това значи разполагаема инфраструктура и отговорност за обезпечаване отбраната на силите на многонационалното формирование. Инвестициите, свързани с тези планове, са прекомерно огромна тежест за военния ни бюджет “, акцентира началникът на защитата. „ Адмирал Ефтимов уточни, че предстоящите 2% от Брутният вътрешен продукт за защита няма да бъдат задоволителни и тези старания следва, когато е допустимо, да бъдат подкрепени от общото финансиране на НАТО “, написа в известието на военното министерство.

Около 400 делегати от страни членки на НАТО и 25 страни сътрудници вземат участие в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Алианса. Програмата на форума включва въпроси на защитата и сигурността с акцент върху поддръжката за Украйна и целите на идната среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще взе участие в пленарната сесия на асамблеята на 27 май.

Тъй като НАТО е военно-политически блок, организационно той се състои от две командни структури – гражданска и военна. Първата включва непрекъснатите представители на страните членки, секретариата, отделите за вложения в защитата и други Вторият включва военни представители, Военния комитет, Международния боен щаб, Групата за нуклеарно обмисляне, Стратегическото командване за интервенции, Съвместното командване за промяна на силите и няколко други командвания.

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР