Министерството на външните работи подготвя конкурс за стажант-аташета. Целта е

...
Министерството на външните работи подготвя конкурс за стажант-аташета. Целта е
Коментари Харесай

Външното министерство търси стажант-аташета, за да ги подготви за "бъдещи посланици"

Министерството на външните работи приготвя конкурс за стажант-аташета. Целта е да бъдат привлечени повече младежи в българската дипломатическа работа, които един ден да отстояват ползите на страната като посланици в чужбина или като градят външната ни политика от София, разгласи институцията в известие до медиите.

Конспектът от тематики, по които претендентите би трябвало да се приготвят за изпитите, може да бъде открит тук.

" Българската дипломатическа работа се нуждае от подмладяване. Освен състезанията за стажант-аташета, обмисляме и по-бърз кариерен растеж на младите дипломати ", разяснява вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Конкурсът ще се организира до края на годината, като Министерство на външните работи ще заяви навреме за старта му. " По един стажант-аташе ще бъде прикован към всяка делегация, която идва у нас в границите на събитията по време на Председателството. В нашето посланичество в Брюксел също има доста младежи. Идеята е да ги задържим и след Председателството ", добави министър Захариева.

Какви са изискванията за кандидатстване

Успешно миналите 15 души ще станат държавни чиновници на служба " стажант-аташе ". За да бъдат позволени до състезанието, претендентите би трябвало да дават отговор най-малко на следните условия:

да са български жители и да нямат друго поданство, с изключение на на държава-членка на ЕС;

да имат приключено висше обучение със степен " магистър " в филантропични науки, обществени, икономически и правни науки, сигурност и отбрана;

да владеят минимум два непознати езика, най-малко единият от които да е формален за Организация на обединените нации или работен за Европейската комисия (английски, френски, немски, съветски, арабски и китайски);

да имат компютърна грамотност;

да не страдат от хронично психическо заболяване;

да дават отговор на другите условия за заемане на държавна работа по чл.7, ал.1 и ал.2 от Закона за държавния чиновник.

Онези претенденти, които владеят редки езици, като албански, арабски, гръцки, иврит, италиански, китайски, корейски, румънски, съветски, скандинавски езици, турски, фарси, хинди, холандски и японски, имат преимущество при равни резултати с техни съперници от писмената и устната част от изпита.

В какво се състои изпитът

Писмената част включва три елементи. Първата е решение на тест от затворен вид за инспекция на общата просвета, както и тест от психолог. Следва създаване на аналитично есе по външнополитическа тематика от въпросите в одеве оповестения конспект. Третата част е създаване на аналитично есе на един от езиците, с които се кандидатства. Текстът би трябвало да е с размер половин страница.

Устната част включва насърчаване на въпрос от същия конспект, както и отговор на въпроси от членове на изпитната комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР