Министерството на правосъдието на Русия добави бившия световен шампион по

...
Министерството на правосъдието на Русия добави бившия световен шампион по
Коментари Харесай

Каспаров се превърна във враг на Путин

Министерството на правораздаването на Русия добави някогашния международен първенец по шахмат Гари Каспаров и петролния магнат Михаил Ходорковски към листата с така наречен „ задгранични сътрудници “. От Москва показаха като причина за дейностите си връзките на двамата с Украйна, написа " Свободна Европа ".

Според съветските управляващи Каспаров и Ходорковски финансират дейностите си от украински източници. Посочени са и връзки на шахматиста с американска филантропична организация. Двамата са от най-изявените критици на режима на Владимир Путин от години. Каспаров от живее в Съединени американски щати от повече от десетилетие и е прочут с книги и изявления, които са ориентирани против съветския президент и протичащото се в Русия.

Ходорковски беше задържан през 2003 година, когато се опита да се качи на аероплан в Сибир, а след това беше наказан за финансови закононарушения. Той прекара десетилетие в пандиза преди да бъде опрощение от Путин и да напусне Русия. Ходорковски и неговите последователи настояват, че обвиняванията против него са били изфабрикувани от Кремъл, с цел да може той да получи наказване поради отправеното против Путин предизвикателство. През 2020 година Русия беше наказана да заплати 50 милиарда $ на Ходорковски и компанията „ Юкос “ поради дейности на страната, целящи да унищожат компанията.
Юкос “ поради дейности на страната, целящи да унищожат компанията.

Кoмпанията на Ходорковски беше разграничена и погълната от държавната „ Роснефт “ през 2004 година Изразът задграничен сътрудник е част от съветското законодателство от 2012 година За подобен може да бъде разгласен всеки човек или организация, получаващ финансиране от чужбина, без да има значение размерът на парите, нито роднинството с изпращача.

Чуждестранните сътрудници се афишират от Министерството на правораздаването, след което подлежат на наложително вписване като юридически лица и попълнят месечни доклади за приходите и разноските си, които би трябвало да са налични за всички в интернет. Хората, оповестени за задгранични сътрудници, са длъжни да стартират обществените си прояви в медиите и обществените мрежи с тъкмо несъмнено дълго известие за това, че принадлежат към такава група. Нарушението води до санкции, последвани от наказателно гонене. Законът за „ задграничните сътрудници “ е най-меката част от съветското репресивно законодателство, ориентирано против свободата на изложение, сдружаване и събрания. По-тежки са ограниченията, ориентирани към хората, оповестени за „ нежелателни “ или за„ екстремисти “. След нашествието на Русия в Украйна определянето на войната като „ война “ стана наказуемо и със затвор, доста медии бяха закрити.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със единодушието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР