Министерството на финансите потвърди опасенията на омбудсмана Дияна Ковачева, че

...
Министерството на финансите потвърди опасенията на омбудсмана Дияна Ковачева, че
Коментари Харесай

МФ потвърди: Изравнителните сметки за парното са сгрешени

Министерството на финансите удостовери опасенията на омбудсмана Дияна Ковачева, че Топлофикация София незаконосъобразно е начислила 20% Данък добавена стойност върху изравнителните смекти за парното, които е предоставила на клиентите си на 31 юли. 

В отговор на запитването по какъв начин би трябвало да се таксуват сумите по изравнителните сметки за миналия отоплителен сезон финансовият министър Росица Велкова дава отговор, че в случая данъчното събитие по доставката е датата, на която заплащането е станало дължимо. А заплащането е станало дължимо на датата на издаване на изравнителната фактура.

" Ако данъчното събитие по доставката (датата, на която заплащането е станало дължимо), е зародило до 08.07.2022 година в това число, ще е използвана общоприетата ставка от 20 на 100 за доставката, надлежно в случай че зародило на 09.07.2022 година и след тази дата, за доставката е използвана понижената ставка от 9 на 100 ", показва МФ.

От коментара на финансовия министър Росица Велкова става ясно, че в случаите, когато топлофикационно сдружение е начислило незаконосъобразно 20% Данък добавена стойност за сумите, дължими по изравнителната сметка, то издадените фактури би трябвало бъдат анулирани и бъдат издадени нови.

С оглед изключително огромния брой фактури, за които може да се наложи корекция, министърът на финансите показва, че корекцията на Данък добавена стойност може да се извърши с издаване на кредитно уведомление. На процедура това значи потребителите на топлофикациите да получат нова фактура с поправените стойности на сумите, които би трябвало да доплащат, както и на сумите, които би трябвало да им бъдат възобновени. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР