Министърът на земеделието Румен Порожанов съобщи пред журналисти в Министерския

...
Министърът на земеделието Румен Порожанов съобщи пред журналисти в Министерския
Коментари Харесай

Изследването на храните показа сериозни разлики в цените при някои от тях

Министърът на земеделието Румен Порожанов заяви пред публицисти в Министерския съвет, че съгласно ценовия разбор в границите на инспекцията на над 30 храни, купени от вериги в Австрия, Германия и България, 16 от тях са със доста по-високи цени от тези у нас.

Най-високи са цените на два типа детски пюрета, при които за едното цената е била с 90 на 100 по-висока, а при другото - със 107 на 100. При пюретата инспекцията е установила и друго наличие, заяви Българска телеграфна агенция.

По-високи цени - сред 20 и 70 на 100, са следени и при млечните артикули - избрани сирена, и при шоколадови произведения.

Порожанов уточни, че е уведомил по тематиката през днешния ден министрите.

Преди месец стартира инспекция дали съставът на едни и същи артикули, продавани в България, и в старите страни - членки на Европейски Съюз, са идентични. Проверява се и съотношението в цените поради допускането, че съставът на продаваните на локалния пазар артикули е друг, с цел да се реализира по-ниска цена.

Министърът разяснява, че разликите в цените не са незначителни, с цел да могат да бъдат обяснени с разноски по логистика, превоз. Той уточни, че в четвъртък ще предложения на среща представители на Комисията за отбрана на потребителите и трите отраслови федерации за разискване на тематиката с по-високите цени.

Темата за двойния стандарт при храните ще бъде показана на идващото съвещание на Съвета на министрите на 17-18 юли, като информацията ще бъде импортирана от словашкия министър на земеделието и ще бъде подкрепена от страните от Вишеградската четворка и другите четири страни, които вземат участие в проучването.

Министърът посочи, че в информацията е отразено безпокойството, установено и в другите страни членки, за особеното наличие на съставки в едни и същи храни. Ще бъде поискано от комисаря за отбрана на потребителите основаване на режим за еднообразно предложение на качеството и съставките на храните на единния европейски пазар.

Основният извод от другите три типа разбори по думите на министъра е, че към 20 % от храните имат разнообразни или избрани разнообразни съставки в някои от тях.

Порожанов заяви, че при сравнителния разбор на наличието върху опаковката на храните в границите на инспекцията е установено, че има седем продукта, в които има друго наличие на съставките в тях.

Органолептичният разбор е посочил, че при три от продуктите е имало избрана разлика. Физикохимичният разбор, чиято цел е била да се откри дали изписаното като наличие в съответните пропорции на опаковката, дава отговор на анализите, е посочил, че има отклонения, които обаче са в границите на допустимите според правилник за качеството на храните от 2011 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР