Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков, осветлен от Narod.bg в

...
Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков, осветлен от Narod.bg в
Коментари Харесай

Бизнесът тръгна: Андрей Цеков пуска 4,8 милиарда за пътища, ще участват ли фирмите на жена му Деница

Министърът на районното развиване Андрей Цеков, осветен от Narod.bg в бизнес интензивности във ВиК и пътно строителство през компании на жена му Деница Благоева Цекова, разгласи, че подопечната му Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) в незабавен порядък ще разгласи нови процедури за спешни поправки на пътищата, като главният аршин ще е най-ниска цена. Това става в подтекста на прекратените поръчки за 4 милиарда лева без Данък добавена стойност (4,8 милиарда с налога, б.ред.) за ремонт и поддръжка на пътищата, предоставени от предходното служебно държавно управление.

Сега основателният въпрос е дали в новите публични поръчки ще вземат участие следните сдружения, следени от брачната половинка на министъра, разследван в Съединени американски щати и Германия за връзки с криптоизмамницата Ружа Игнатова:

ПРОПЪРТИ ТРЪСТ ЕООД

БСПФ БЪЛГАРИЯ ЕАД

ИНФИНИТУС АР ЕНД ДИ ЕООД

БСПФ СУПЕР БОРОВЕЦ ЕАД

ИНФИНИТУС ЕООД

ВЕРИДЕЯ ООД

БСПФ ПРОДЖЕКТ 1 ЕАД

Интегрити Европа ООД

По думите му средствата няма да бъдат отпускани напълно и предплатено, а поетапно. „ Трябва да защитим интереса на обществото за дейно и транспарантно прилагане на бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и другата седмица неотложно разгласяваме публични поръчки за козметично и спешно поддържане на републиканската мрежа по аршин за възлагане „ най-ниска цена “, посочи Цеков на конференция в Министерство на регионалното развитие.

Според него офанзивите против това му решение, че поради главния аршин цена ще падне качеството на осъществяване, са неоснователни. „ Защото качеството на осъществяването може да се подсигурява посредством надзор върху осъществяването “, увери районният министър.

Реклама

„ Тези контракти на стойност 4 милиарда лева без Данък добавена стойност за общо 28 области са били оповестени през февруари и при започване на месец юни доста прибързано са направени протоколи за избори на реализатори, което ме усъмни в прозрачността на тези протоколи и на 13 юни 2023 година насрочих одит “, напомни Цеков и посочи, че одитът е посочил, че има основни пороци по тези процедури за възлагане на настоящи поправки.

Отбеляза, че това са рутинни действия и би трябвало да се разпореждат по аршин най-ниска цена, а не по пояснения по какъв начин се коси трева, по какъв начин се запълва дупка и по какъв начин се чисти сняг.

„ Тези поръчки не допускат някаква трудност, а одитът установи, че изразите в методиката на оценка са неразбираеми, липсва бистрота по процедурите и те лимитират кръга на заинтригуваните лица за присъединяване в процедурите, като са нарушени общо 7-8 разпореждания за осъществяване на публични поръчки “, акцентира районният министър.

Посочи, че пътното поддържане е рутинна активност, която не е строителна, а спомагателна и задачата е да обезпечава разчистване и проходимост, т.е. да се закърпят дупки, да се подмени асфалт, да се почисти сняг, да се изрежат шубраци, като тази активност е възлагана посредством рамкови съглашения за избрана област на България за интервал за 4 години. Цеков повтори отдавнашната теза на „ Продължаваме промяната “, че е скандално, че постоянно договорите за пътна поддръжка са били употребявани за съществени поправки на пътищата по време на третото държавно управление на Бойко Борисов.

„ През годините на Министерство на регионалното развитие се отпускат сред 2.5 до 2.8 милиарда лева годишно, които би трябвало да бъдат изразходвани за построяването на пътна инфраструктура и благоустройство на общините. Прозрачен механизъм за надзор на изразходваните средства, заслужено подкрепяне посредством дофинансиране на общините по техните планове, финансирани с европари, са главните ни задания “, увери Цеков.

Според него има незабавна потребност от правенето на цялостна тактика за близо 20 хиляди пътна мрежа в България, която трябвало да съдържа и информация къде да се изградят нови пътища и кои от към този момент построените би трябвало незабавно да се ремонтират. Изготвянето на такава тактика обаче отнемало сред 12 и 18 месеца.

„ Трябва най-накрая да изоставим работата на парче и да въведем повсеместен стратегически метод “, настоя Цеков и даде обещание, че до края на идната година ще бъдат построени пътят сред Мездра и Ботевград с кръстовища на две равнища и скоростният път сред Видин и Монтана.

Казусът със строителството на „ Хемус “

По проблема със строителството на първите девет лота на автомагистрала „ Хемус “ министърът напомни, че работата беше предоставена по времето на Борисов на държавното сдружение „ Автомагистрали “ за интервала 2019 година до края на 2021 година без осъществяване на процедура за социална поръчка, което е нарушаване на закона. По думите му е била пропусната правната опция тези контракти да бъдат разтрогнати по правосъден ред в период от 1 година.

„ На този стадий главният проблем пред страната е по какъв начин да реагира в тази обстановка, по тази причина сме основали работна група към Народното събрание, която до месец ще излезе със мнение по какъв начин да се действа в този случай “, увери още Цеков.

За довършването на „ Струма “ през Кресненското дефиле

По отношение на довършването на автомагистрала „ Струма “ през Кресненско дефиле повтори, че Министерство на регионалното развитие ще инициира процедура за строителство на трасе по източния скат на Кресненското дефиле, с цел да може пътят да бъде приключен преди края на програмния интервал, с цел да не се стигне до връщане на всички пари от Европейски Съюз, получени за строителството на „ Струма “. По думите му трасето, утвърдено от служебното държавно управление в посока Гърция с две ленти в една посока, е несполучлив вид.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР